Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 16:12 — Editoval mike1144 (07. 10. 2012 16:14)

mike1144
Zelenáč
Reputace:   

Mikroekonomie II. - Mezní míra substituce [MRC]

Alenka spotřebovává pouze houby h a dortíky d. Alenčiny indiferenční křivky mají rovnici
d = konstanta -3*odmocnina z h, kde vyšší konstanta odpovídá vyšší indiferenřní křivce.

(a) Napište Alenčinu užitkovou funkci. HOTOVO :-)

užitková funkce U(x1,x2) = x2 + 3*odmocnina z h
(b) Spočítejte mezní míru substituce v bodech (h; d) = (4, 9) a (9, 12).

MRS = MRS = delta x2/Delta x1  =  dx2/dx1

(MRS) = sklon indiferenční křivky, resp. Kolika jednotek statku 2 jsem ochotný se vzdát, abych získal
dodatečnou jednotku statku 1.

Postup by měl být takový, že bych měl vydělit derivaci U(x1,x2) derivací...ale ne¨vím čeho. Mohl by mi s tím někdo pomoci, pokud se trošku vyznáte v mikru? :-) Alespoň mě navést...díky moc!!

#2 11. 10. 2012 00:09

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Mikroekonomie II. - Mezní míra substituce [MRC]

Pokud to dobre chapu, tak bys mel postupne body dosadit do rovnice indiferencnich krivek

d = konstanta -3*odmocnina z h

a dopocitat konstantu.

Pote dostanes konkretni krivky, na kterych tyto body lezi. Celou krivku zderivujes a urcis hodnotu derivace v urcenych bodech. Derivace ti urcuje smernici tecny v danem bode, takze by dany pomer by mel byt uz videt.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

Zápatí