Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
byl by někdo tka hodný a mohl by mi udělat náčrtek s popiskem, jak funguje pant u notebooku?
http://www.terahertz.cz/23224-large/pan … series.jpg
To šedivý dole ja zastrčeno v notebooku, a má to dlouhý rameno na kterém je připevněn display. Musí se na to rameno působit hodně velkou silou, protože když je to ramen sundané, je problém s tim otočit i s kombinačkama. To taky nevím proč. Já bych potřebovla vedět hlave ty působiště síly + proč to jde tak hrozně ztuha. KDyžtak to yvyndám z notebooku a dám sem detailní fotky. Byl bych moc rád, kdyby mi s tim nekdo pomohl. :(
Říká se tomu kroutící moment, síla se násobí vzdáleností od osy. Na rameno se normálně tlačí cca 25cm od pantu (výška víka), cetimetr od osy pantu pak potřebuješ 25x větší sílu (ale zase na kratší dráze, takže práce bude stejná). Zkus otevřít dveře tlačením hned vedle pantu, taky to nepůjde.