Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřeboval bych poradit jak nehledání kořenů polynomů.
Vím že mám použít hornerovo schéma (vím jak se s tím počítá), ale má otázka ZNÍ:
Jaká čísla mám do hornerova schéma dosadit? Jak dlouho dosazovat? A kdy poznám že mám již všechny kořeny?
Děkuji hodným :-)

dosazoval bych delitele cisla 56 tak dlouho, dokud nebudu mit tri anebo dokud nevyzkousim vsechny. Na konci poznam, jestil mam tri koreny nebo ne a jestli tim padem mam hledat mimo cela cisla.
↑ kaja.marik:
Proč zrovna 3? Protože je 3.tího stupně?
Nu, první krok je jednoduchý, hlavně nesmíš zapomenout, že do hornerova schématu dosadíš tohle: 
z toho je očividné, že
.. nyní pokračuje s polynomem 
je od oka zřejmé, že kdybys dosadil 1 nebo -1 nebude výsledek nulový, čili zkus například 2, protože číslo 56 je dělitelné dvěma.. pomocí hornerova schématu získáš zbytek 0, kořen
a další polynom (nyní kvadratický):
, který vyřešíš přes vzorec
, ze kterého získáš další 2 kořeny.
výsledky:
Proč mám dosazovat nulu na konci?
- snad jen 
Nevím zdali ses nepřekoukl, nebo je to tak správně, ale zadání je (
):
Né:
Děkuji za rady, jen bych měl ještě dotaz, jak jsi došel ke kvadratickému polynomu? 
Děkuji,
↑ Morphid:
Děkuji za radu, ještě bych měl jednoduchý dotaz.
Mohu se tedy řídit tim že polynom stupně x má x kořenů? (např tenhle, má
= 4kořeny)
Nebo jsou výjimky?
Jinak děkuji za rady!:)
↑ Morphid:
Ještě jednou děkuji, nyní se můžu pustit do domácích úloh :)) hihi
↑ Morphid:
Ještě bych měl (snad) už poslední dotaz -
Pokud dosazuji do hornerova schéma... např 1..
Jak je to stím že dále můžu počítat s hodnotama ve 3 řádku? Protože jestli pak počítám.
Tak mi podle výpočtů vyjde že 2 taky není kořenem. Jak je to tedy s opisováním hodnot?
Např. můžu opisovat hodnoty pouze když vyjde 0(kořen) - jinak musím začít od znova (TJ- 1,-5,-22,56,0)
kaja.marik napsal(a):
dosazoval bych delitele cisla 56 tak dlouho, dokud nebudu mit tri anebo dokud nevyzkousim vsechny. Na konci poznam, jestil mam tri koreny nebo ne a jestli tim padem mam hledat mimo cela cisla.
tím získáš první kořen
, to nemusíš počítat přes Hornerovo schéma... pro polynom
už jo.. pokud zkoušíš jedničku a nevyjde ti zbytek 0, pak zkoušíš jiné číslo, ale musíš stále používat koeficienty polynomu q(x).. čili 1 -5 -22 56 ;)
↑ Morphid:
A když mi vyjde zbytek 0, můžu pokračovat tím co vyšlo? Nebo musím opět použít základní koeficienty q(x).. čili 1 -5 -22 56? - nebo to je jedno?
(tady to asi není třeba, ale kdyby byl složitější příklad.)
↑ Morphid:
Děkuji za radu.
Nyní jsem cvičně zkoušel příklad:
Vyzkoušel jsem čísla 1,-1, 2,-2, 3,-3, 4,-4 dokonce i
, nicméně žádný z nich není kořen, Jak bych měl dále postupovat? Přeci nemůžu u jednoho příkladu vypisovat všechna čísla?
jak presne to dosazujete? Dvojka by mela byt koren. dokonce vyssi nasobnosti.
mezi -45 a 108 je jeste 0
↑ kaja.marik:
No jo, já jsem ale trouba, 0 je tam z důvodu
.
Tím je vše vyřešené.
Omlouvám se, asi toho mám dneska dost,
Ještě jednou děkuji všem co se ůčastnili pomoci s tímto vláknem :-)
Stránky: 1