Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2012 16:39

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Reakce organických halogenkyselin s amoniakem

Zdravím,

chtěl bych se zeptat zkušených chemiků na názor:
Chlorkarboxylová kyselina má polárnější vazbu O—H – je silnější kyselina. Proč by tedy nemohla reagovat s amonným vodným roztokem za vzniku amonné soli? Ve škole nám říkali, že se při této reakci vymění atom halogenu za NH2 skupinu. Na mou otázku, jestli by to nemohlo běžet i jako acidobazická reakce, mi nikdo nebyl schopen odpovědět, proto se ptám zde. Pokud bude vznikat amonná aminosůl, mohu se optat na mechanismus (která reakce poběží dřív)?

Děkuji za odpovědi, houbar

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#2 12. 10. 2012 20:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Reakce organických halogenkyselin s amoniakem

Ještě pozdrav,

"zkušených chemiků" se poptám až budou online a budou se dotazovat, "jak mi jde škola" (moje maminka na Skype :-)

určitě máš na mysli chlorkarboxylovou kyselinu (tedy s Cl místo H např. tak ClH2C-COOH)?. Nebo chloranhydrit, kde Cl nahradil vodík ve skupině COOH jako COOCl? V odkazu kapitola 1.1 (str. 19) (omluva za RJ, odkaz jen tak v rychlosti).

V prvním případě se mi zdá, že bude normálně reagovat (obdobně jako vzniká octan amonný).

Zkus se podívat do online učebnic VŠCHT, co píšou.

#3 12. 10. 2012 22:01

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Reakce organických halogenkyselin s amoniakem

↑ jelena:

Rozdíl mezi chlorkarboxylovou kyselinou a acylchloridem chápu.

Podle mne by taky mohla reakce běžet acidobazicky, nicméně nám říkali, že to běží na aminokyselinu - vazba uhlík-halogen je taky dost polární. Mně jde o to, jak moc ta reakce běží i na karbox. skupinu, příp. mechanismus - děkuji.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

Zápatí