Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2012 16:33

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

Úprava výrazu

Ahoj, mám tu další složitější výraz, se kterým si nevím rady.

$\frac{\sqrt{b}}{1+\sqrt{a}}:(\frac{\sqrt{b}-\frac{a}{\sqrt{ab}}}{1-a}-\sqrt{ab})+\frac{a}{b}(-3\frac{3}{8})^{-\frac{1}{3}}$

Problém mám s tou prostřední závorkou, tedy pokud jinde nedělám chybu. Prozatím mi vychází:

$=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{1-a}:(\frac{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a}{\sqrt{ab}}}{1-a}-\sqrt{ab})+\frac{a}{b}\cdot (-\frac{1}{\frac{3}{2}})\nl
=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{1-a}:(\frac{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a}{\sqrt{ab}}-(1-a)\sqrt{ab}}{1-a})-\frac{2a}{3b}\nl
=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{1-a}:(\frac{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-(1-a)(\sqrt{ab})^2}{\sqrt{ab}}}{1-a})-\frac{2a}{3b}
$

Pak bych mohl ještě pokračovat dál, jen si nejsem jistý jak. Mělo by to vyjít $1-\frac{2a}{3b}$.

• (téma jako vyřešené označil(a) bejf)

#2 11. 10. 2012 17:27

zuzule
Reputace:   

Re: Úprava výrazu

ahoj tvůj výpočet je zatím správný teď už je jen potřeba si s tím pohrát a po upravovat.
Nejprve bych začala tím, že dělení převedeš na násobení (první zlomek vynásobíš převrácenou hodnotou té závorky) a pokrátíš $1-a$ a budeš mít $\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-ab(1-a)}{\sqrt{ab}}}-\frac{2a}{3b}$ potom to opět převedeš na násobení, roznásobíš závorky, pokrátíš a jsi u výsledku.

#3 11. 10. 2012 22:51

bejf

↑ zuzule:

No, postupoval jsem podle Tebe a akorát nevím, co a jak krátit.

$=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{1-a}:(\frac{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-(1-a)(\sqrt{ab})^2}{\sqrt{ab}}}{1-a})-\frac{2a}{3b}\nl
=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{1-a}\cdot \frac{1-a}{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-(1-a)(\sqrt{ab})^2}{\sqrt{ab}}}\nl
=\frac{\sqrt{b}-\sqrt{ab}}{\frac{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-ab(1-a)}{\sqrt{ab}}}-\frac{2a}{3b}\nl
=\frac{\sqrt{ab}(\sqrt{b}-\sqrt{ab})}{\sqrt{b}\sqrt{ab}-a-ab(1-a)}-\frac{2a}{3b}
$

Sem jsem se dostal. Pokud budu pokračovat dle Tvé rady, roznásobím ještě závorky.

$=\frac{b\sqrt{a}-ab}{b\sqrt{a}-a-ab+a^2b}-\frac{2a}{3b}$

Tady jsem ale opět narazil.

#4 14. 10. 2012 10:56

bejf

↑ bejf:

Prosím, věděl by si s tím někdo rady? :)

#5 14. 10. 2012 13:45

bejf

↑ bejf:

No nic, už jsem na to přišel, chybu našel sám, opravil a vypočítal. :)

Zápatí