Ahoj,
dělám práci ohledně jódu a chtěl jsem se zeptat zda-li by mohl někdo poradit
jestli je možné rozložit nejlépe chemicky KIO4 na KI popř. elementární jód?
Jestli jsem si to dobře zjistil teoreticky to jde termicky okolo 600°C dle reakce
KIO4 -> KIO3 -> KI (-O2)
mám problém protože KIO4 je cyklická kyselina tak nevím jestli se na ní nevztahují
jiná pravidla nebo tak nějak.
Za každé připomínky bude velice rád
Ondra
Cokoliv, co se rádo oxiduje, ten jodistan je vcelku silné ox. činidlo - měl by se zredukovat na KI celkem snadno
Zdravím.
Edit: Ups...chyba opravena
Podle wiki (ruské) se KIO4 rozloží na KIO3 a 1/2 O2 při 290 °C.
Pokud chcete KI, tak je mnohem jednodušší ho vyrobit jinak, tohle je dost krkolomné. Ale pokud byste použil saze, mohlo by to fungovat.
jakým způsobem myslíš? momentálně mě ještě napadá vytěsnění jódu z HgI2 dle rovnice HgI2 + H2SO4 -> HgSO4(s) + I2(s) + SO2(g) + H2O(l) s tím že jestli se nepletu teplota sublimace jódu je okolo 100°C tak tedy přesublimovat tím dostanu čisty I2 a potom? všechny sloučeniny co tak vidím se rozpouští v KI a když KI nemám tak co nadělám?
Zdravím v tématu,
↑ greenhead:
můžeš, prosím, popsat, co je u Tebe vstup a co má být výstupem (co máš k dispozici, co je povoleno koupit a co máš z toho zhotovit). Děkuji.
ve škole mám přistup takřka ke všem chemikáliím pro experimentální (domácí) pokusy je to právě KIO4 a HgI2 a za úkol mám jód a jeho sloučeniny takže chci nějakým způsobem se dopracovat k elementárnímu jódu a KI vyrobím podle
3I2 + 6KOH == 5KI + KIO3 + 3H2O
jinak pracuji se základními kyselinami,louhy,soli většinou ty nejznámější
↑ greenhead:
děkuji, řekla bych, že KI a I2 se dá snadněji získat z Lugolova roztoku (ale to asi není účelem).
Reakci KIO4+H2O+MnSO4 také KIO3. Ale jedna věc je samotná reakce - zda běží a druhá věc je technika provedení - bezpečnost, podmínky pro reakci, výstup, čistota produktu, případně oddělení složek z reakční směsí.
Máš k tomu nějaký praktikum? Máš navrhnout celý proces zhotovení?
pro experimentální (domácí) pokusy je to právě KIO4 a HgI2
Proč domácí pokusy a proč to neděláš ve škole v laboratoři? V kterém studijním programu na MFF UK máte chemii, lze vidět materiály, podle kterých studujete a v kterém programu vznikl takový úkol? Děkuji.