Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, od cvičiciho jsem dostal na prvni pohled jednoduchy dotaz na pravdepodobnost:
Hodiny se zastavi, jaka je pravdepodobnost, ze velka rucicka se zastavi mezi 6 a 10, jelikož mezi temito dvema hodnotami je na ciferniku 19 minut z celkovych 60ti pravdepodobnost by byla 19/60. Nicmene jsem pry odpovedel spatne.
Na strankach VSB jsem nasel v podstate identicky ukol,
2.32. Hodiny, které nebyly ve stanovenou dobu nataženy, se po určitém čase zastaví. Jaká je pravděpodobnost, že se velká ručička zastaví mezi 6 a 9?
Mezi temito hodnotami je 14 minut, tudiz P = 14/60,
jenze dle vysledku :
2.32. 0,25
Tudiz se mi zda, ze bud ja nebo nekdo z VSB zcela nechape vyznam "mezi".
Muze nas nekdo rozsoudit?
https://www.google.cz/search?um=1&h … mp;gs_upl=
já tam vidím 20 dílků
No toto je presne ten typ prikladu, ked si clovek moze posunut okuliare na nose, potiahnut z fajky (samozrejme iba obrazne, aby ma tu nezabanovali za propagovanie fajcenia) a zahlasit: "definuj medzi".
Rovnako dobre by sa dalo zdovodnit aj 16 minut ak uznas ze ak ukazuje na 6,9 tak je to medzi.
Problem je, ze rozumne zdovodnenie 15 minut ( t.j. ine ako, ze 15=(14+16)/2) by vyzadovalo spojity pohyb velkej rucicky a to sa mi nezda, ze take hodinky su, aj ked urcite su aj hodinky, ktorym velka rucicka skace castejsie ako raz za minutu, takze vieme najst siroke spektrum spravnych odpovedi.
PS: v tych 16 minutach by musela rucicka skakat po minute, rovnako ako v tvojej uvahe o 14 minutach.
PPS: vsimni si cas kedy si editoval svoj prispevok, to nemoze byt nahoda.
↑ Stýv:
vezmu li "mezi" 6 a 10, coz pro minutovou rucicku znamena mezi hodnotami 30 a 50 a vycházím li s toho, ze mezi znamena, ze tato cisla do intervalu kde je mozne rucicku zastavit nepatri, tak dostavame 19 hodnot: 31 - 49
Stýv napsal(a):
↑ cv: interval (30,50) obsahuje stejné nekonečno hodnot jako interval [30,50]
iste, ak sa pozerame na intervaly v
, ak sa vsak pozerame na intervaly v
tak uz potom obsahuju nie-az-take-rovnake koneco hodnot. Otazka je ako sa vlastne hybu tie hodinky - nasiel som takyto clanok
http://www.qsteel.sk/index.php?option=c … ;Itemid=13
a ak som to pochopil spravne, tak sa rucicka nehybe spojito ale skace k-krat za minunutu. Vysledok je potom bud
pre 
alebo
pre ![kopírovat do textarea $[30,50]$](/mathtex/3f/3f53b91890af708ecfea8f1295b1ae3f.gif)
alebo
pre
alebo
, ale tato moznost mi pride dost divna
@↑ Stýv: mohol by som este trochu rypat, ale uz by to bolo asi kontraproduktivne ;-)
@↑ cv:: uz si si ozrejmil v com je rozdiel medzi tymito uvahami?
ze prisne vzate ten priklad by mal mat vyslovene dodatocne predpoklady, ale ze s trochou schopnosti odhadu sa daju domysliet. (keby o to slo tak moja uvaha ma stale nejake nezmyselne predpoklady ako napr., ze rucicky aj ciarky na dielikoch su nekonecne tenke a ze hodinky su dokonale presne)
a este jedna zaujmava vec: co znamena ak v mojej uvahe pojde
?
Stránky: 1