Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, pomohli by ste mi prosim s jednym dokazom na Dirichletov princip? Druzstvo odohra 45 zapasov za 30 dni. Kazdy den odohra aspon 1 zapas. Dokazte, ze urcite existuju po sebe nasledujuce dni, pocas ktorych druzstvo odohralo presne 14 zapasov.
↑ green19:
v poriadku - to nic nemeni na mojej rade, tych (najviac) 45 zapasov sa vyuzije az v dalsom kroku
skusme rozvinut tu prvu :)
moznych zvyskov po deleni 14 je kolko? (0,1,2 .... 13) - to budu nase priehradky v holubniku
kolko mame dni (resp clenov postupnosti
?) - to budu nasi holubkovia
o akom najvacsom cisle
vies povedat, ze za kazdych okolnosti existuje priehradka v ktorej sedi aspon
holubkov?
Ahoj green19,
Akoze tento problem, je trochu delikatny,(pre ludi, co nemaju zvyk z takymito problemamy) dam ti tu"modelove" riesenie
Pouzijem podla kolegu ↑ Brano:
toto znacenie.
Vieme, podla textu problemu, ze 
ako aj 
Uvazujme teraz postupnost
, a tak plati
Preto
, kde 
tvori konecnu postupnost kardinality
.
To znamena, ze pre
, mame v poslednej postupnosti
clenov, z ktorych najvadci je
, preto podla Diriclet-oveho priehrakoveho principu, existuju, v tejto postupnosti (aspon)dva rovnake cleny.
take, ze
. Offline
↑ vanok:
hmm ... toto je trochu elegantnejsie ako riesenie co som mal na mysli
edit: naozaj velmi elegantne :-) ale len tak pre zaujimavost - nedalo by sa pouzit, ak by sme chceli dokazat, ze v niekolkych po sebe iducich dnoch odohrali prave 23 zapasov
↑ Brano:
Zda sa mi, ze 14 je maximalna limita v tomto probleme ( to pretoze maximum prvkov v tej postupnosti dlzky 60, je ohraniceny cislom 59)
No ale ak zmenis, jeho parametre, mozes sa dostat aj k 23.
Mna k tomuto rieseniu, doviedol podobny tento ( trocha koplikovanejsi) problem
Hrac sachu, hra aspon jednu partiu sachu za den, ale nie viac ako 10 za tyzden, dokazte, ze existuje "spojita" perioda dni ked odohra presne 21 partii
ktory som riesil ( uz dost davno).
Komplikovanejsie je v nom, ze treba urcit minimalny pocet dni, aby sa dal pouzit Diriclet.
V oboch problemoch je okrem , Diriclet-a, nutne pouzit trik, ze kazda z oboch ("malych") postupnosti ma vsetky prvky nerovnake medzi sebou.
A urcite by zaujimalo kolegov tvoje riesenie, tak nevahaj a daj ho tu do formy...
Mal som na mysli, ze ostatne cisla by ostali rovnake, len by tam bolo treba najst interval s 23 zapasmi. Podme to skusit.
Mame
ako postupnost zapasov odohranych do dna
a
je postupnost zvyskov po deleni -
delim 23.
Postupnost
nadobuda hodnoty z mnoziny
ale pocet clenov tej postupnosti je 30, cize pre vhodne
musi platit
, teda
a
, kde
su cele. Ale kedze
tak
a
, cize
. QED.
Ked sa vsak toto adaptuje na tych 14 zapasov, tak je to trochu komplikovanejsie - najde sa zvysok co sa opakuje tri krat, cize tam mam nejake
ale vsetky vyjdu najviac 3, cize 2 musia byt po sebe iduce.
Mozme hladat
zapasov v rade pre max
zapasov pocas
dni s tym, ze kazdy den sa hra aspon 1 zapas (cize
). Mne sa zda, ze toto![kopírovat do textarea $1\le \left[\frac{M}{x}\right]<2\left[\frac{d-1}{x}\right]$](/mathtex/b5/b5d6a85e59f565767d07ae9429e4c439.gif)
je postacujuca podmienka, ale zrejme nieje nutna (staci zobrat
). Teda ta prva nerovnost je ocividne nutna o tej druhej sa bavime.
Brano,
Vratim sa k tomuto problemu neskor.
Co je iste, metoda co som pouzil, je platna do 14 zapasov.
Skus sa aj pohrat z tym sachovym problemom.
↑ green19:
Fuha, teraz as pytas na koho riesenie, lebo su ine. A trosku viac upresni na co sa vlastne pytas, nie je to jasne.