Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli mám tento příklad dobře (výsledek má být
, ale mně to pořád nevychází):
Ve výsledku je: 
A pak bych potřeboval vysvětlit tento příklad:
Moc díky.
↑ bender0088.cz: v prvním příkladu je chyba ve druhém zlomku, chyba je typu
je to vidět?
a jestliže to mínus u posledního zlomku je také před zlomkem, pak tam je to samé
↑ bender0088.cz: druhý příklad - ve jmenovatelích vytkni 2 a 3 (a v čitateli druhého zlomku 2) a pak to půjde ne?

Mohl bych poprosit o postup? Nevím, jakou chybu myslíš a v tom druhém příkladu pořád nevím. Pokud by to šlo, potřeboval bych postup znát ještě dnes. Potřebuji ty příklady dnes udělat.
Děkuji.
↑ bender0088.cz: no, já to nerad vidím, když postup postup, jen aby bylo v sešitě hotovo a...
myslím, že rady jsem dal pochopitelné, ale chceš-li, ještě upřesním
příklad 1. druhý zlomek
stejná chyba je v posledním zlomku
a druhý příklad - ze jmenovatele prvního zlomku vytkni
a ve druhém zlomku - čitatel vytkni
a ve jmenovateli 
nezapomeň podmínky

↑ mikl3:
Tak jsem to zkoušel a nic. Když je - před zlomkem, tak se týká i čitatele i jmenovatele, že? I když jsem znaménka změnil u těch dvou zlomků, tak tsejně mi to nevyšlo. A u toho druhého příkladu nevím, jak to zjednodušit. Jiné příklady mi jdou, ale tyto 2 ne.
↑ bender0088.cz: když je mínus před zlomkem, tak se to týká buďto jen čitatele, nebo jen jmenovatele
už je ta chyba vidět? a totéž platí pro poslední zlomek
příklad 2. 
zkus u prvního zlomku

↑ mikl3:
Ale já to v tom příkladě mám jen u čitatele. Já ale opravdu nevím, jak dál. To není, že bych se nesnažil, ale já prostě na to nemůžu přijít. U těchto příkladů jsem se zasekl. A jak poznám, jestli má být - u čitatele nebo u jmenovatele?
↑ bender0088.cz: raději se vzdám
1. 

teď to přepiš bez závorek a porovnej s tím, co máš na papíře

↑ mikl3:
Výsledek je: 
Takhle mi to taky vyšlo, ale počítal jsem to pořád znovu, protože v učebnici bylo: 
Takže je asi chyba v učebnici. A jak tedy poznám, kdy má být - u jmenovatele a kdy u čitatele? Díky.
↑ bender0088.cz: teď už ...
no tak raději popořadě, já se ztrácím, máš na papíře napsanej výsledek, pod papírem v TeXu jinej...
důkladně prosím zkontroluj, jestli jsi opsal zadání správně a jestli já ho přepsal správně, jestli jsem nezaměnil u a v třeba

↑ mikl3:
Ano, zadání se shoduje. A je tedy jedno, jestli dám - do čitatele nebo jmenovatele? Pokud ne, tak jak to poznám? Díky.

Mohl bych poprosit ještě o kontrolu těhle výrazů? Počítal jsem i ten, který mi včera nešel, ale snad je dobře. Tím druhým si nejsem jistý.
Podmínka: x≠y
Podmínka: y≠1
U tohoto příkladu je v učebnici výsledek:
a podmínka y≠1
Jde ten příklad ještě nějak upravit nebo je někde chyba?
Děkuji.
↑ bender0088.cz: v příspěvku ↑ mikl3: jsme se dostali ke tvaru

zkrátíme
máš zadání opsané správně?

A tím způsobem, jak to mám já, to být nemůže? Jinak díky za vysvětlení. :)
↑ bender0088.cz: může, ale nerozumím druhému řádku
toto je v pořádku 
(i když úprava by mohla být - jak jsem napsal já - poněkud rychlejší, méně namáhavá, kratší)
a ten řádek druhý:
to je jiný příklad že?
ono to dělá problémy, když se motá několik příkladů do jednoho takhle, budu předpokládat, že to je jiný příklad tedy, uvedu zase návod na rychlejší úpravu

Ano, byl to jiný příklad. Takže ho mám špatně, že? Výsledek by měl být:
a já mám:
.
Chci se zepta, proč mi to nevyšlo a kde jsi vzal to +?
Díky.
Stačí změnit znaménko před zlomkem? Psal jsi, že je jedno, jestli umístím znaménko do čitatele nebo jmenovatele, ale když je přehodím, tak mi výsledek vyjde jiný:

Kde dělám chybu? Postup:
-2.(-1+y) : y-1 = -2.
-2 * x je -2x.
-2.(-1+y) : -2.(-1+y) = 1
1 * -x je -x.
-2x+(-x)=-3x/-2.(-1+y)
Díky.
↑ bender0088.cz:
Zdravím,
nepiš mi, prosím, PM ohledně lomených výrazů. Lepší je založit nové téma, nebo PM oslovit kolegu, co s Tebou diskutoval ↑ mikl3:. Je možné, že nového dotazu si nevšiml. Měj se.
↑ bender0088.cz: k příkladu
vyšel ti dobře, protože
přesvědčit se můžeš dopočítáním tohoto z ↑ mikl3:
↑ jelena: ano, nevšiml jsem si

↑ mikl3:
A jak to potom zkrátím? Mám před závorku a -3x napsat -1 a pokrátit? A k tomu + se dá dostat jak? To stačí změnit znaménko a tím pádem změním znaménka u všech členů ve jmenovateli nebo v čitateli? Ve jmenovateli je to špatně měnit znaménka, protože bych musel z prvního zlomku vytknout -1, takže vlastně změním znaménko v čitateli, že?
Např.
= zbytečné (musel bych z prvního zlomku vytknout -1, protože kdybych -1 nevytknul z prvního zlomku, tak by mi vyšlo:
)
= správně
Je to tak?
Děkuji.

↑ mikl3:
(Příspěvek jsem ještě upravil). Ale jak může být 
když výsledek má být 
Jak změnit znaménko u 2? To bych ale asi změnil všechna znaménka v závorce, že?
EDIT: Teď mi to došlo. Když před zlomkem změním znaménko z - na +, tak musím změnit všechna znaménka ve jmenovateli zlomku i v čitateli zlomku, že? Nebo ne? Vůbec tomu nerozumím. Nechápu, jak si můžu jen tak dát před zlomek +, když je tam - a nic neměnit. Proč nezměním znaménka i ve jmenovateli? A když mi v tom příkladu vyjde ve jmenovateli i v čitateli - tak jak to potom zkrátit na ten základní tvar?
↑ bender0088.cz: máš hodně otázek, než odpovídat na všechny, nejlepší by bylo si pročíst nějaké materiály, které se zlomky zabývají
mínus děleno mínus je přeci plus, nic jiného v
není