Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně dvojrozměrného integrálu
v oblasti Ω, který je ohraničen čarami y=x^2, y=4, x=0,
. Meze pro x by mělo být 0,1, u y x^{2} a to druhé číslo netuším, nejspíš je blbost aby to byla 4. Je to parabola a zhora ohraničena přímkou ve 4.
Každopádně netuším, jak spočítat integrál. Skončila jsem u rozvržení, kde x dám do prvního integrálu a u druhého bude zlomek 1/(1+y**2), ale nezdá se mi, že by to měl být arcsin, nebo arctg. Budu ráda za každou pomoc.
Zdravím,
zkusím to upřesnit: zadání: 
ohraničen čarami y=x^2, y=4, x=0,
. Meze pro x by mělo být 0,1, u y x^{2} a to druhé číslo netuším, nejspíš je blbost aby to byla 4. Je to parabola a zhora ohraničena přímkou ve 4.
Meze pro x by mělo být 0 až 2 (jelikož pro nalezení průsečíku řešíme
). meze pro y jsi určila dobře, je to
a
.
Skončila jsem u rozvržení, kde x dám do prvního integrálu a u druhého bude zlomek 1/(1+y**2), ale nezdá se mi, že by to měl být arcsin, nebo arctg. Budu ráda za každou pomoc.
u "druhého" bude (po dy)
a je možné, že bude něco takového (ale to se musíme dohodnout na zadání).
tedy tak nějak
(případně to upravíme po dohodě o zadání). Nástroje úvodního tématu jsi zkoušela? Děkuji.
↑ Natálie:
skoro, po integraci byl by to argsinh (ne arcsin).
↑ Natálie:
nahradit
to by asi šlo, ale nevím, jak se nám bude líbit integrovat.
Pak netuším jak definovat 4.
myslíš
- to by zrovna nevadilo, je to konstanta. Spíš si mi zdá, že práci si ušetříme, když přehodíme meze, tak:
. Jak se Tobě jeví? Děkuji.
↑ Natálie:
nemůže být jen překlep ve výsledku? Odkaz. Odkud je úloha? Děkuji.
↑ Natálie:
Tak to je dobře, také děkuji :-)
Stránky: 1