Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
můžete mi, prosím, poradit s tímto příkladem. Nějak jsem se do něj zamotala :-(
Detekční přístroj vadu materiálu odhalí s pravděpodobností 0,95, s pravděpodobností 0,01 označí bezvadný materiál jako vadný. Pravděpodobnost výskytu vady je 0,005. Přístroj neukazuje žádnou vadu. S jakou pravděpodobností je zkoušený materiál vadný? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)
P(U/V) = 0,95
P(U/V negace) = 0,01
P(V) = 0,005
P(V negace) = 0,995
P(negace U/V) = ? 0,05- tady jsem se nějak zasekla, nemohl byste mi někdo, prosím, poradit jak dál, děkuji předem.

Dobrý večer,
než vypisovat všechny možné pravděpodobnosti, prostě bych se ponořil do Bayese. (resp. podmíněné pravděpodobnosti)
Zajímá nás
P(V|N) - pravděpodobnost, že je materiál vadný, za toho předpokladu, že přístroj nic neukazuje.
Rozepíšu si ten vzorec a mám
a) Jaká je pravděpodobnost, že máme vadný materiál a přístroj nám ho detekuje?
b) Jaká je pravděpodobnost, že nám přístroj nic neukazuje?
Pokud odpovíte na obě otázky, tak to máte hotové. První je triviální, ta druhá malinko složitější. Doporučuju přepsat jako 1 - P(stroj ukazuje chybný materiál)
↑ halogan:
a) 0,95
b) nejsem si jistá, jestli Vás správně chápu. Myslíte to- že přístroj chybně označí dobrý materiál?
Omlouvám se, že se takto ptám, ale já se v tohle velký začátečník a nerozumím tomu