Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 10. 2012 11:40

Scathach
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Sportovní utkání - Výpočet pravděpodobnosti výsledku podle statistiky

Zdravím :)

Už nějakou dobu se sám potýkám s problémem, jak podle statistik a výher/proher týmu spočítat přibližnou pravděpodobnost výsledku například fotbalového zápasu. Doteď jsem tuto procentuální pravděpodobnost (např. 65% výhra prvního týmu a 35% výhra druhého týmu) počítal čistě například z posledních 5-10-15 výsledků zápasů.

např. Pokud tým A vyhrál z posledních 10 ti zápasů 5 a tým B jen 3, pravděpodobnost výhry týmu A jsem odvozoval z těchto čísel, tedy : tým A 50% a tým B 30%.. Takže tým A 50/0,8= 62,5% na výhru. (0,8 je jedno procento z celkových 80.)

Teď jsem si ale začal pohrávat s myšlenkou, jak bych mohl do tohoto výpočtu zakomponovat skutečnost, že ne každá výhra/prohra má stejnou váhu. Pokud například tým A je uprostřed tabulky společně s týmem B a týmu A se podařilo 5x vyhrát proti týmům z vrchní části tabulky (tudíž proti papírově silnějším mužstvům) a tým B vyhrál 3x jen proti slabým týmům ze spodu tabulky, tak oněch 62,5% je hodně vzádleno od reality. Zajímá mě jestli jde matematicky pro týmy v tabulce od nejlepšího po nejhorší vytvořit určitý "rating", který by prohrám/výhrám dával do tohoto výpočtu určitou váhu. Napadlo mě ony výhry proti silnějším mužstvům počítat víckrát, ale pak jsem se naopak při prohrách proti slabším týmům do toho zamotal, protože jsem nevěděl jestli prvky proher od prvků výher odčítat nebo ne. 

Sám už si nevím rady, tak se zkouším zeptat Vás, budu vděčný za jakoukoliv pomoc.

#2 20. 10. 2012 12:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Sportovní utkání - Výpočet pravděpodobnosti výsledku podle statistiky

ELO?

#3 21. 10. 2012 03:06 Příspěvek uživatele Scathach byl skryt uživatelem Scathach.

Zápatí