Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2012 15:40

ignorant
Reputace:   

Euklidova věta

Zdravím, moc jsem nepochopil euklidovy věty, tak bych vás chtěl poprosit o vyřešení následujícího příkladu.
Určete vzdálenost dvou rovnoběžných tětiv v kružnici o poloměru 6cm , je-li délka tětiv
6cm;10cm.
Spočítal jsem to pomocí pythagorovky, ale nevím jak to spočítat pomocí euklidových vět. Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) ignorant)

#2 21. 10. 2012 19:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Euklidova věta

Zdravím,

kolmo tětivám sestrojím průměr kružnice a nad průměrem Thaletovu kružnici a pravoúhle trojúhelníky tak, že poloměr je přepona trojúhelníku a vrcholem s pravým úhlem byl jeden konec delší tětivy (jeden trojúhelník) a druhý trojúhelník bude mít vrchol=konec kratší tětivy. Potom polovina tětivy tvoří "ve svém trojúhelníku" výšku na přeponu. 

Stačí tak jako návod? Děkuji.

#3 21. 10. 2012 19:29

ignorant
Reputace:   

Mohl bych poprosit o obrazek? Ještě jsem snad dobře pohopil, že Thaletovka je vlasne půlkružnice z té kružnice o r=6 cm, ale dál jsem v koncích. Díky

#4 21. 10. 2012 19:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

No obrázek bych tomu neřekla :-)

Zelená je kratší půltětiva, 4ervená je delší půltětiva, černé průměr. Také je třeba uvažovat situaci, že tětivy jsou na různých stranách od středu (teď máme jen na jedné straně).

#5 21. 10. 2012 22:07

ignorant
Reputace:   

Super už mě to docvaklo. Díky

Zápatí