Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
AAAAAhojda mam tu jednu ulohu z teorie grafů:
Dokažte, že hamiltonovský graf musí být vrcholově 2-souvislý. A udělejte příklad grafu , ktery je vrcholove dvou-souvisly a zaroven v nem neexistuje hamiltonovská kruznice.
Budu ráda za každou radu:)předem děkuju
2-souvislý=oddělám jeden vrchol a je stále souvislý. To ale každý Hamiltonovský graf splní, protože má jako podgraf hamiltonovskou kružnici, která po odebrání jednoho vrcholu bude stále spojovat všecchny zbylé.
Stejně tak musí být hranově 2 souvislý - pokud odebraná hrana neleží na Hamiltonovské kružnici, graf zůstanene spojen touto kružnicí. Pokud odebraná hrana na kružnici leží, z kružnice zbude n-1 hran, které stále spojují všech n vrcholů.
Co se týče protipříkladu opačné implikace, napadá mě tento:
o
x x x
o
Přičemž každé x je spojené hranou s každým o. V každém vrcholu hamiltonovského grafu končí dvě z hran hamiltonovské kružnice -- v tomto grafu by to znamenalo, že Hamiltonovská kružnice obsahuje všechny jeho hrany, což je spor.
Snadno nahlédneme, že graf je vrcholově i hranově 2-souvislý.
↑ Kondr:
> Stejně tak musí být hranově 2 souvislý - pokud odebraná hrana neleží na Hamiltonovské kružnici, ...
Já si myslel, že Hamiltonovský graf G je graf, který obsahuje Hamiltonovskou kružnici procházející všemi vrcholy grafu G. Pak by se nemělo cenu ptát, co se stane, když hrana neleží v Ham. kružnici. Nebo mi něco uniká?
↑ Saturday:
krome hran ktere tvori kruznici tam muzou byt i nejake navic
↑ kaja.marik: Aha, tak to jsem si pamatoval spatne tu definici.. To bude asi radostny navrat k teorii grafu pristi semestr :-)
Stránky: 1