Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřeboval bych poradit s řešením jednoho příkladu. Mám vypočítat součet nekonečné číselné řady 
Rozložil jsem výraz na parciální zlomky, z čehož jsem dostal tohle: 
Poradili byste mi prosím postup, jak vypočítat součet této řady a jak určit předpis pro n-tý člen řady
??
Předem děkuji za odpovědi a vysvětlení :)
Ahoj
najdime skor 
(n je uz pouzite ako viazany index v sucte)

(Prakticke poznamky:vela clenom sa vyluci lebo maju opacne znamienko!
prakticky, napis si pod seba napriklad pre k= 6 cleny suctu, v prvom riadku zo znamienkom +, v druhom zo znamienkom - a skrkaj co sa da... a uvidis ako to funguje.
Tento vysledok, sa da pouzit na urcenie limity danej rady .... ktora je
)
↑ vanok: Jo tahkel! :) Takže se mi prakticky vše vyškrtá kromě členů
..
funguje to pokaždé? Že mi zbyde 2. v
, 2. v
a 1. v
a 1. v
?? :)
Čili teď vím, že předpis pro n-tý člen řady je: 
z toho vypočítám součet řady: 
a když potřebuji vypočítat součet prvních 10 členů
, tak jen místo n ve vzorci pro n-tý člen dosadím za
??
↑ Morphid:,
Ano..
ale opatrne z tym indexom n, ak ho chces pouzit vo vypoctoch ten viazany vymen na i, v povodnom sucte. (aby si nemal "zrazenie" indexov)
↑ Morphid:
k otazke, ci to tak ide vzdy ... nie
napr priamo
sa ani neda takto upravit a v
mame siece pekne vyzerajuci rozdiel, ale nic sa skrtat nebude
↑ Morphid:
ano, treba si to overit, aj ked ak je v zadani ze mas vypocitat sucet, tak mozes cakat ze to "nejak pojde"
aj ked da sa napr. zratat aj rad
, len je to mierne komplikovanejsie - pouzije sa taky trik, ze sa nejaka konkretna funkcia (nepamatam aka, ale je to na wiki) rozvinie do fourierovho radu a potom sa vsimne, ze sa ten rad vlastne rovna funkcnej hodnote pre vhodne
- len neviem ci toto nahodou nepresahuje osnovy predmetu z ktoreho mas tieto ulohy
Stránky: 1