Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem matikářům,
mám lehce problém se zadaným příkladem ze školy. Byla mi zadána hustota, ze které mám udělat F_{x}(X), DX a EX.
Zadání příkladu a můj výpočet je na přiloženém obrázku. Prosím o kontrolu, zda to mám správně. Dále netuším jak by měl vypadat graf hustoty a distribuční graf. Nevím, zda jsem určil správně integrál k výpočtu EX.
Díky za spolupráci :-)
Zdravím,
ve výpočtu F(X) v prvním řádku asi jen překlep (v hranatých závorkách má být (-cos(x)). Jinak F(X) celkem v pořádku.
"Přesně proč" - např. v materiálu definice 8.2 a řešení na str. 128 a řekla bych, že i více pořádný zápis.
Když kreslíš F(X), tak na intervalu do x=0 je to přímka y=0, potom "kousek" bude graf y=-(cos(x))/2+1/2 a od x=pi budeš pokračovat přímkou y=1. Obdobně i f(x). Jsou to grafy funkcí, co umíš ze SŠ.
E(X) dohledej si vzorec v odkazu.
Díky za pomoc,
ano, v prvním řádku mám v hranatých závorkách opravdu překlep - díky za upozornění. Distribuční funkcí jsem si nebyl jist, zda bude opravdu takhle "schodovitá" jak má být, tu tedy dodělám. Odkaz je určitě zajímavý, takže ho celý pročtu. Až příklad dopočítám, dám jsem ještě znovu řešení i pro případné další zájemce.
Díky