Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2012 19:43

xarox
Reputace:   

Distribuční funkce pomocí hustoty

Ahoj všem matikářům,

mám lehce problém se zadaným příkladem ze školy. Byla mi zadána hustota, ze které mám udělat F_{x}(X), DX a EX.

Zadání příkladu a můj výpočet je na přiloženém obrázku. Prosím o kontrolu, zda to mám správně. Dále netuším jak by měl vypadat graf hustoty a distribuční graf. Nevím, zda jsem určil správně integrál k výpočtu EX.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/41406_skenov%25C3%25A1n%25C3%25AD0001.jpg

Díky za spolupráci :-)

#2 21. 10. 2012 22:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Distribuční funkce pomocí hustoty

Zdravím,

ve výpočtu F(X) v prvním řádku asi jen překlep (v hranatých závorkách má být (-cos(x)). Jinak F(X) celkem v pořádku.

"Přesně proč" - např. v materiálu definice 8.2 a řešení na str. 128 a řekla bych, že i více pořádný zápis.

Když kreslíš F(X), tak na intervalu do x=0 je to přímka y=0, potom "kousek" bude graf y=-(cos(x))/2+1/2 a od x=pi budeš pokračovat přímkou y=1. Obdobně i f(x). Jsou to grafy funkcí, co umíš ze SŠ.

E(X) dohledej si vzorec v odkazu.

#3 22. 10. 2012 09:51

xarox
Reputace:   

Re: Distribuční funkce pomocí hustoty

Díky za pomoc,
ano, v prvním řádku mám v hranatých závorkách opravdu překlep - díky za upozornění. Distribuční funkcí jsem si nebyl jist, zda bude opravdu takhle "schodovitá" jak má být, tu tedy dodělám. Odkaz je určitě zajímavý, takže ho celý pročtu. Až příklad dopočítám, dám jsem ještě znovu řešení i pro případné další zájemce.

Díky

Zápatí