Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zapište pomoci kvantifikátoru nasledujici vyrok. Ať je celé číslo c jakékoliv, číslo
je vždy liché. - Mohla by to být implikace
a tady jsem skoncil. Nenapada me jak zapsat, ze je to liché. Vím, že liché číslo je 2n+1

Skús použiť znak typu "2 delí x" (netuším, či sa to sem dá vložiť cez editor).
Jdes na to dobre. Akorat liche je 2n-1. Zapises to pak tak, ze pro kazde c ze Z plati, ze existuje n z N takove, ze c2+c+1=2n-1
Snad takhle, ale jist si nejsem...
↑ Blackflower:
Takto?

↑ Fabo: Niečo také som mala na mysli...
↑ SoniCorr: Nie takto, týmto hovoríš, že
delí
. Treba to zapísať tak, ako to zapísal Fabo, inak to máš podľa mňa dobre už v prvom riadku.
Opat, pre n z N su neparne (liche) cisla 2n-1 (inak pre n=1 by si mal najmensie liche cislo 3)
K tvojmu zapisu, je pravda ze uz je to doba co som sa tomuto venoval, ale to co som sa snazil zapisat malo byt v zmysle existuje take n, ze rovnica plati. Tymto neviem co chces ukazat. Mas tam nejaky vyraz. Co s nim?
(inak teda predpokadam ze sa snazis zapisat toto, alebo som zabudol citat? Mozne to je :) )
(upravene na spravne vyjadrenie nepar. cisla)
---------------------
ale riesenie od blackflower je elegantnejsie,

↑ SoniCorr: Malo by to byť dobre, až na jeden preklep (c1) a na to, že skôr by som to formulovala bez kvantifikátora "
" na začiatku, keď to má byť implikácia.
Aha, takze si chcel napisat
? to nedava zmysel..
k tomu ci takto zapisane je to formalne spravne, to ti musi potvrdit niekto kto s tym pracuje...
↑ Blackflower:
c1 je moj preklep. k tomu
, no, ako pisem, uz sa v tom nevyznam :(
spominane dve moznosti by mali vyzerat takto
alebo
(ja by som sa jednoznacne priklonil k tejto moznosti)
Tvrdenie obsahujuce premenne sa nazyva "vyrokova forma" na to aby sa stala "vyrokom" sa pred nu umiestnia "kvantifikatory" co viazu vsetky premenne. Implikacia je operator medzi vyrokmi, alebo vyrokovymi formami a nema zmysel ju umiestnovat medzi kvantifikatory.
este si vsimni, ze toto
nie je vyrokova forma, lebo nic netvrdi, je to len vyraz
↑ Brano:
Vdaka za upresnenie zapisu.

Presne podľa zápisu by sa to prečítalo takto : "Pre každé celé číslo c platí, že 2 nedelí
."
Elegantnejšie je však povedať : "Pre každé celé číslo c platí, že číslo
je nepárne."

V negácii sa
zmení na
a naopak. Potom sa už len treba zamyslieť nad tým nepárnym číslom a jeho negáciou.