Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den,
mozte mi prosim poradit.
Snazim sa zistit ci su vektory zavisle, alebo nezavisle.
Som si isty, ze moj priklad je ten najjednoduchsi aky ste tu kedy mali, ale ja som mal matiku naposledy pred 18. rokmi. Dufam, ze Vas nebudem timto obtazovat.
a={4,-2,6}
b={6,-3,9}
Ak to urobim podla:
ak1 + ak2 = 0
k1(4,-2,6) + k2(6,-3,9)=(0,0,0)
4k1+6k2=0
-2k1-3k2=0
6k1+9k2=0
Ono je na prvy pohlad jasne ze ak k1=3 a k2=-2 tak sa prava aj lava strana rovna nule pri vsetkych troch rovniciach. Su tam jasne hned aj dalsie koeficienty kde sa strany rovnice budu rovnat.
Prosim neviem sa matematicky dostat k vysledku ako k1= cislo a k2=cislo.
Vzdy je tam napr. k1=-2k2/3
Prosim kde robim chybu?
Dakujem!
A.
Nevím zda to je správně, jen jsem to skusil.. což jsem počital v matici..
4 -2 6 , 8 Vydělím 2
6 -3 9 , 12 Vydělím 3
2 -1 3 , 4
2 -1 3 , 4 Odčetu minus první řádek
2 -1 3 , 4
0 0 0 , 0
Ve výsledku vyšel nulový řádek ,tak si myslím , že jsou ZÁVISLÉ. ( za čarkou je kontrolní řádek jen pro moji kontrolu, nic neznačí..)
Mužeš to vypočítat podle mě i determinantem.. ale nevím jiste..
radši si počkej až ti poradí druzi, jsou tu hodně dobří matematici, ja jsem skoro ve stejne pozici jako ty, tak jen zkouším jestli to náhodou není správně.(Nedávno jsem měl stejný problém)
No to my tiez vyslo ale co to riesi?
Znamena to teda ze su zavisle? V zadani je ze ak su zavisle, musim urcit ako su zavisle.
Ako mam urcit ako su zavisle a matematicky to podlozit. V tom mam problem.
Snad este niekto pomoze ;)
Kazdopadne dakujem za odpoved, cenim si to!
A.

matica z tvojich vektorov:
4 6 -2 -3
-2 -3 po ekvivalentných riadkových operáciách matice som dostal: 0 0
6 9 0 0
Takže ako bolo už napísané, taktiež si myslím že vektory sú lineárne závislé.
Sústava teda má riešenie.
Vektory sú lineárne závisle, ak niesu lineárne nezávislé. Takže existuje ich lineárna kombinácia s aspoň jedným nenulovým koeficientom rovnajúci sa nulovému vektoru.
by som ich mohol "narvať" do rovnakého priestoru. (štvorrozmerný vektor ťažko dáš do trojrozmerného priestoru) atď.
Stránky: 1