Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2012 08:03

Cruzer
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Počet iontů???

Nevíte si někdo rady s těmito příklady?
1. Vypočítejte celkový počet iontů vzniklých úplnou disociací 1,5 mmol síranu sodného.
2.  Kolik g NaCl (M=58,4 g/mol) je třeba rozpustit, aby v roztoku bylo 0,2 mol iontů Na+?
Díky....

#2 24. 10. 2012 09:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Počet iontů???

Zdravím,

určitě by se někdo našel, kdo by si věděl rady (pokud jen toto je třeba zjistit). Jinak doporučuji vhodné materiály (z úvodního tématu sekce) a ještě se ozvi, pokud bude třeba.

#3 24. 10. 2012 10:35

Sydnney
Reputace:   

Zdravím,

pokud je Váš problém, že neumíte napsat disociaci Na2SO4, tak já bych ji viděla takto: (doufám, že to vidím správně ;))

poté myslím, že by neměl být větší problém příklad vypočítat, když si projdete materiály, které Vám člen Jelena doporučil. :)

#4 24. 10. 2012 16:19

Cruzer
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Potřeboval bych to celé, i s postupem. Nejsem chemik, jde mi jen o to, naučit se postup. Díky moc...

#5 24. 10. 2012 23:42

Sydnney
Reputace:   

↑ Cruzer:
Ocenila bych, kdybyste projevil trochu více snahy o vyřešení tohoto příkladu.
Z té rovnice, kterou jsem Vám poslala byste mohl vidět, kolik je tam molů síranu sodného, kolik je molů sodných kationtů a síranových aniontů. Abyste to viděl nepotřebujete být chemik, stačí se jenom podívat a zamyslet se nad tou rovnicí.

Zápatí