Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 10. 2012 13:00

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

bijekce, množiny fcí.

Ahoj,
napadl mě příklad:
Pro $A,B$ množiny, značme $A^B \stackrel{\text{\tiny def}}{=} \{f;\;f:B \rightarrow A\}$, tj. množinu všech zobrazení $B$ do $A$ (definiční obor je celé $B$).
Zápis $A \cong B$ nechť značí, že existuje bijekce $A \rightarrow B$.

Jsou pravdivé následující výroky?
$A^B \cong A^{B'} \Rightarrow B \cong B'$
$A^B \cong A'^B \Rightarrow A \cong A'$
Prosím o radu,
díky, A.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

• (téma jako vyřešené označil(a) Andrejka3)

#2 25. 10. 2012 13:20 — Editoval kompik (25. 10. 2012 13:27)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Re: bijekce, množiny fcí.

↑ Andrejka3:
Snad by malo byt jasne, ze pre konecne neprazdne mnoziny to funguje.

Ak pripustime nekonecne mnoziny, tak prva vec nemusi platit uz ani pre $|A|=2$, ale nie je to jednoduche zdovodnit: When 2^a = 2^b implies a=b (a,b cardinals) - Mathoverflow alebo post na math.SE nazvany Does $2^X \cong 2^Y$ imply $X \cong Y$ without assuming the axiom of choice?.

Kazdopadne je asi lahke (ak clovek ovlada zaklady kardinalnej aritmetiky) ukazat, ze
$\mathbb N^{\mathbb R}\cong \mathbb R^{\mathbb R}$ hoci medzi R a N nie je bijekcia.
(Pomocou kardinalnych cisel to mozeme zapisat tak, ze $\aleph_0^{\mathfrak c}=\mathfrak c^{\mathfrak c}$, kde $\mathfrak c=2^{\aleph_0}$ oznacuje kardinalitu R. To by mal byt kontrapriklad na druhu podmienku.

#3 25. 10. 2012 13:23

Andrejka3
Moderátor

↑ kompik:
Díky!

'log log log log ...'

#4 25. 10. 2012 19:10

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

kompik napsal(a):

↑ Andrejka3:
Ak pripustime nekonecne mnoziny, tak prva vec nemusi platit uz ani pre $|A|=2$, ale nie je to jednoduche zdovodnit: When 2^a = 2^b implies a=b (a,b cardinals) - Mathoverflow alebo post na math.SE nazvany Does $2^X \cong 2^Y$ imply $X \cong Y$ without assuming the axiom of choice?.

Mozno by som mal presnejsie vysvetlit, co sa tu mysli pod tym, ze to nemusi platit. (Aj ked je to asi popisane aj v tych linkach.)

Zovseobecnena hypoteza kontinua (oznacovana GCH) je tvrdenie, ze pre kazde kardinalne cislo a je najblizsie vacsie kardinalne cislo $2^a$, t.j. plati $2^a=a^+$, kde $a^+$ oznacuje kardinalny nasledovnik (najblizsi vacsi kardinal)

Je zname, ze GCH sa z ostatnych axiom teorie mnozin (ZFC) neda dokazat ani vyvratit - je od nich nezavisla.

Ak plati GCH, tak $2^a=2^b$ $\Rightarrow$ $a^+=b^+$ $\Rightarrow$ $a=b$. Cize ak plati GCH, tak plati implikacia, na ktoru si sa pytala, pri zaklade dva.

Je vsak tiez zname, ze z axiom teorie mnozin sa neda dokazat/vyvratit to, ci $2^{\aleph_0}=2^{\aleph_1}$. V tomto pripade tato implikacia (pre zaklad dva) neplati.

Sucasne sa este vratim k povodnej otazke, ktora bola ci $a^b=a^c \Rightarrow b=c$. (Pre lubovolny zaklad - to co som pisal platilo pre zaklad dva, cize to bolo o otazke, ci plati implikacia $2^b=2^c \Rightarrow b=c$.)

Opat je tu lahky kontrapriklad (bez toho, aby som sa musel pozerat na take veci ako GCH a pod.):
$(2^{\mathfrak c})^{\mathfrak c}=(2^{\mathfrak c})^{\aleph_0}=2^{\mathfrak c}$

#5 25. 10. 2012 19:17

Andrejka3
Moderátor

↑ kompik:
Jsem vděčná za hezké odpovědi. Snad Tě nezklamu, když napíšu, že mě prozatím teorie množin míjí. Beru to jako reklamu na ní, předpokládám, že se s tím brzy seznámím. Ta otázka mě napadla, když jsem přemýšlela o univerzálních prvcích funktorů. Konkrétně, exponenciálního, ale nemohla jsem na žádnou větu napasovat nějaký důkaz té domněnky. Takže jsem ráda, že neplatí :)

'log log log log ...'

Zápatí