Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s domácím úkolem. Nejsem si jistá, zda postupuju správně, tak jsem se chtěla zeptat, zda by mi někdo, prosím, nezkontroloval můj postup, případně mě opravil.
Mám najít poslední dvě cifry čísla 

jelikož
použiju Eulerovu větu, takže
jelikož
tak jsem pokračovala až druhou dvojicí, nenapadla mě žádná vhodná substituce nebo dělení
jelikož
opět použiju Eulerovu větu, takže
takže mám 
Díky za případné tipy a nápady:)
↑ Tomas.P:
Díky za odkaz. Leč nejsem si jistá, že tak můžu postupovat, pokud mám ta čísla soudělná, což v odkazu není.
Na přednášce jsme si ukazovali, že to nejde, že si musíme nějak vhodně zasubstituovat a zkrátit to, ale v těchhle mocninách to nějak nevidím. Mohl bys mi s tím prosím trochu pomoct?
tak zkouším to, ale nevím, zda je to ok, můžeš mi to prosím zkontrolovat?

řeším tedy 
takže jelikož NSD(503,25) = 1 tak nas zajima 
opět NSD(2011,20)=1 takže nas zajima 
tady NSD(2010,8)=2 takže provedu substituci y=2z a rozpadne se mi to na
pokračuju s tím: 
NSD(1005,4)=1, 
takze mi zbyva vyresit 
pak nam zbyva jeste
a tady si nejsem jista jak to udelat.. potom se taky musim vratit k te prvni casti a to je pro me obdobny problem..
Už v kroku
ses měla zarazit, protože číslo 2010 je dělitelné dvěma, takže nějaká jeho gigantická mocnina je určitě dělitelná osmi. Tudíž zbytek po dělení je 0 a vrátíš se o krok zpátky. Víš teď totiž, že
. A zase se vrátíš o jeden krok:
Co se týče mocniny té čtyřky, tam jsem použil malý trik. Nejdřív použiju normálně eulerovu větu a zajímám se tedy o
. Teď použiju vzorec pro
a snadno zjistím, že to číslo je dělitelné 20, takže dává zbytek 0. Tím je ten příklad skoro vyřešený.