Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
potrebovala by som poradiť s nasledujúcimi príkladmi:
1)Z urny,ktorá obsahuje n gulí s číslami 1 až n, sa postupne vytiahnu 2 gule. Pritom sa prvá gula vracia,ak číslo na nej nie je 1. Určte pravdepodobnosť toho, že guľa s čislom 2 bude vytiahnutá pri druhom ťahu?---ať jedna veľmi nerozumiem čo znamená druhý ťah? To že vytiahnem najprv jednu(1.ťah) až potom druhú (2.ťah) alebo druhý ťah je druhá dvojica? A jedna sa neviem dopracovať k správnemu výsledku,ktorý je
. Nejaká rada?:)
2) Hráči striedavo hádžu mincou a ten ktorému skôr padne líc vyhráva. Určte pravdepodobnosť jednotlivých hráčov, v prípade že hrajú a) dvaja hráči, b) traja hráči? Potrebovala by som hlavnú myšlienku ako sa k výsledku dostať:/ Tuším ako, ale korektné to nie je
3)Hádžeme 6-timi rôznofarebnými kockami. Vypočítajte pravdepodobnosť:
a) keď sú 1-6 kdekoľvek ---moj vysledok je
Je správny?
b)trojica rovnakých čísel a trojica iných rovnakých čísel---môj výsledok je
Je správny?
4)Hra "Star Riders" nabízí stírací losy s deseti políčky. Dve obsahují symbol výhry, dve symbol "ZAP" a zbývající políčka jsou prázdná. Hráč postupnì seškrabává políčka. Vyhraje pokud odkryje oba symboly
výhry dříve než políčko "ZAP". Jaká je pravděpodobnost výhry? (Výsledek: 1/6, mi nevychádza, nejaká rada?)
5)Házíme 10 krát za sebou hrací kostkou. Jaká je pravdìpodobnost,že dostaneme neklesající posloupnost výsledkù?--potrebovala by som radu ako zistiť počet neklesajúcich postupností
Ďíky vopred:))
↑ erzebet:
Ahoj,
mohu poradit jen s 5)
neklesající posloupnosti - rozdělme je na 6 tříd, podle toho, které číslo je první.
Nechť je prvním číslem
.
Takové posloupnosti se liší tím, kde vzrostly a o kolik. Posloupnost začínající
, může končit
. Tedy každé
dostaneme jednoznačně danou posloupnost následující konstrukcí.
bereme jako počet vzůstů. Rozdělíme je do zbylých devíti míst (první už bylo voleno
). Takových možností je
. Edit: Není..Opraveno v dalším příspěvku.
Je to asi příliš těžkopádné, ale lepší něco než nic, ne?
Příklad.
.
. Postupně volíme
.
odpovídá konstantní posloupnosti
.
odpovídá posloupnosti, která končí
. Můžu si vybrat pouze jedno z 9ti míst, kde ta posloupnost poroste. tj. Takových neklesajících posloupností je 9.
. Analogicky. Posloupnost konci 6. Je takovych
.
Snad nekdo da lepsi navod.
↑ Andrejka3:
Nezáleží na pořadí přidávání těch jedniček z delty.
Takových možností je
.
Není!
Takových je míň.
. Tak je to snad už správně.

1) tak tam sa jedna o to ze aka pravdepodobnost ze druha gula co vytiahnes je 2. Nejedna sa o ziadne dvojice.
Takze su dve moznosti, bud vytiahnes v
P[vytiahnes v 2.tahu 2]=P[vytiahnes v 1.tahu 1 a v 2. tahu 2]+P[nevytiahnes v 1.tahu 1 a vytiahnes v 2.tahu 2]

2) Pravdepodobnost, ze i-1 krat padne rub a v i-tom hode padne lic je aka?
Pre ake i vyhrava ktory hrac?

3) a), preco tam mas 2. mocninu?, podla mna staci 6!
b) Podla mna je to spravne
↑ JohnPeca18:
Ahoj,
ta reprezentace je hezká. Není tam ale jen 10 x-ových souřadnic a pet y ovych? Tedy mřížka od (0,0) do (10,5)? Pětka, abychom na začátku hodili aspoň jedničku - jakože pak by hodnota i-teho hodu byla y-ova souradnice +1,, kdyz (i-1,y), (i,y).
Pak, myslim, jak jsi psal, by kazda cesta od (0,0) do (10,y), ktera by pouzivala pouze (1,0) a (0,1) reprezentovala prave jednu posloupnost ze zadani. Z te predstavy vychazi
(edit: oprava)
Tak například pro zvolené j máme všechny posloupnosti končící hodem 1+j.
Omlouvám se, jestli to je jen papouškování předchozího, ale zkoušela jsem to pochopit a ujasnit si to. Je to správně?

↑ Andrejka3:
Ano mas pravdu, mam tam chybu, skutocne by slo o cesty z (0,0) do (10,5). Nejak som si neuvedomil, ze 0 nemozes hodit, a x delku sem taky neodhadl. No ja by som to riesil stale tak, ze vyberam z 11 x-suradnic od 0 po 10 a vlozim tam 5 skoku nahoru teda (0,1). A je to s opakovanim, to je dulezite, to co si psala je jenom ze kazdy skok ma velkost 1.
Napriklad posloupnost 2,4,4,4,4,4,4,4,4,4 by si tym nezapocitala.
takze ja by som to vydel na 
Tym ze vlozim skok (0,1) na poslednou 10 souradnici, znamena, ze sme v poslednom hode hodil neco mensiho nez 6. Takze napriklad posloupnost samych 1 by znamenala, ze vsechny skoky (0,1) sem hodil na 10. x-ovou souradnici.
Este upravim tu predstavu z predchadzajuceho prispevku.
predstava je pridat na zacatek postupnosti 1 a na konci 6. Teda budeme mit 12 cisel a 11 mezer mezi nimy. A vyberame kolika zpusoby muzem nasazet pet +1-cek do 11 mezer.
↑ JohnPeca18:
Ano, už jsem z toho zblbla. V té mé předchozí reprezentaci upravuji na
- do 10 souradnic s opakovanim chci dat j veci.
Tvá představa, pokud jí rozumím, má ještě jednu souřadnici x ovou navíc, abychom se zbavili té sumy a máme podmínku, že musí končit
. Když chceme třeba končit hodem jedničky, musíme všechny kroky nahoru vecpat do poslední x ové souřadnice.
Vychází to skutečně
. Takže pokud jsem se zase někde nespletla, je
:/
Díky za reakci a vysvětlení.
1)super! ďakujem:)) ja kým pochopím zadanie,....
2)a)ak to správne chápem tak je to
a ak je i parne tak vyhráva 1.hráč
a ak nepárne druhý,ale ako z toho dostanem? 1/3 a 2/3?
b)prvý hŕač:i={2,5,8,...}
druhý hráč:i={3,6,9,...}
tretí hráč:i={4,7,10,...}
3)a) ja som tam dala tu mocninu kvoli tomu ze 6! sú všetky možné usporiadania,ale ked su tie kocky roznofarebné,tak by som mala brat ohlad aj na farebne kombinacie ci som to uz prekombinovala??
b) ďakujem:))
5) díky za pomoc obom!! skutočne vám to vyšlo:) ešte si to sice budem musieť raz premyslieť ale dakujem:))
A so 4kou by ste mi nevedeli pomoct?O:)))

2) Ano takze prvy hrac bude mat pravdepodobnost.
a druhy
analogicky pre 3 hracov. Pouzit soucet geometricke rady. Budes to vedet?
3)a) to staci bez mocniny, ty farby tam jsou jenom na odliseni hodu. Aspon pokial som pochopil zadanie.

4) Predstav si ze skrtas policka zleva doprava. Takze pocitas kolika zpusoby muze byt 2 vyherne karticky pred 2 kartickami ZAP. nech i je pozice prvniho ZAP. Potom vyberam
pozic kde muzou byt vyherne karticky a 10-i pozic, kde muze byt druha ZAP.
Mne teda vychazi
vyhernych kombinaci.
Vsech kombinaci je
Nevim ale jestli to vychazi, tak si to skus skontrolovat.

↑ Andrejka3:
Ano, tak som to myslel. Akurat nam predsa len staci ist od (0,0) do (10,5). Pretoze aj tak mame 11 x-ovych suradnic. 0-10. Tiez som si najprv myslel, ze musim ist az do 11. ale takhle to vychazi dobre.
2) hej ta dvojka už chapem:)) az na to ze som zle napisala ked je i parne vyhrava druhy hrac a ked neparne prvy:) ale inak ok:)
3) a) no to je vdžy ten problém určovania či sú tie predmety "rozlisitelne" alebo nie...:/
4) vyšlo!!! mať tak tvoje rozmýšľanie...:))
A ak môžem poprosiť ešte overiť jeden príklad:
20 krát hádžeme tromi mincami,aka je pravdepodobnosť že aspoň raz padnú v jednom hode tri líca?
--podľa môjho názoru je to
uvažujúc že môžu padnúť štyri možnosti v každom hode keď neuvažujem poradie a negacia aspon raz----je ani raz nepadnú a teda P/A"/=1-P/A/ ale konečný výsledok mi nevyšiel:/
--Priklad vyjde ak mi záleží na poradí, prečo??

↑ erzebet:
Spravne uvazujes, ze potrebujes pocitat opacny jav. Nepadnu ani raz 3 lica.
Pravdepodobnost, ze padnu 3 lica je
. Tych moznosti je 8.
Je pravda, ze tobe na poradi nezalezi, ale stejne se to musi pocitat takhle, protoze
ne vsechny 4 moznosti maji stejnou pravdepodobnost. Treba kdyby si chtel spocitat
pravdepodobnost, padne prave jeden lic, tak musis spocitat 
I prakticky ked si to predstavis, tak je jedno jestli vyhodis do vzduchu 3 mince naraz, nebo
je budes hazet po jedne. Ty pravdepodobnosti jsou stejne. Rozdil je jen to na co se ptas.
Nevim jestli to je zrozumitelne .
Dal to asi umis, tak sem to skryl.

Prosím vás někoho, když mám soutěž, kde mám X otázek a na každou otázku mám N možností, jak odpovědět, tak jaká je pravděpodobnost, že správná odpověď bude Y-krát za sebou stejná ? (X>Y) .... Konkrétně mám 15 otázek, každá má 4 možné odpovědi a, b, c, d a zajímá mě, jaká je ppst., že odpověď a) padne přesně 8-krát po sobě kdykoliv během těch 15 otázek.

↑ Maaaaaaaaaaja:
Zaloz si nove vlakno. uz je toho tu dost.