Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám funkciu y=3x-x^3
Urcil som definicny obor. D(f)=R, pretoze cokolvek tam dosadim, tak to bude mat zmysel
Urcil som parnost funkcie F(x)=3x-x^3
F(-x)=-3x+x^3
F(-x)=-F(x) funkcia je nepárna
Priesecníky so suradnicovym systemom
y=3x-x^3
x=0 y=0 A (0,0)
y=0 0=3x-x^3 B (+\sqrt{3},0)
0=x(3-x^2) C (-\sqrt{3},0)
3-x^2=0
-x^2=-3
x=+-\sqrt{3}
Derivoval som funkciu
y=3x-x^3 polozim derivaciu y´=0
y´=3-3x^2 0=3-3x^2
0=3(1-x^2)
0=(1-x)(1+x)
takze tam som wyratal, ze funkcia je klesajuca(-nekonecno,-1),(1,+nekonecno)
rastuca (-1,+1)
ma lokalne minimum v bode Lmin(-1,-4)
lokalne Maximum LMax(1,2)
derivoval som prvu derivaciu
y´=3-3x^2 polozil som druhu derivaciu y´´=0
y´´=-6x 0=-6x
x=0
takze tam som zistil, ze je konvexna(-nekonecno,0) a konkavna(0,+nekonecno)
a este z toho som zistil inflexny bod IB(0,0) . Je to w bode, kde sa meni konvexnost na konkavnost
Mozno to neni zaradom, ako to ma ist, ale wypocital som to co zatial wiem. A potrebujem poradit.
takze limita na zaciatku definicneho oboru
\lim_{x\rightarrow-\infty}3x-x^3 po dosadeni -nekonecna za x tak my wyjde 3(nekonecno-nekonecno)^3,
takze to je potom - nekonecno??
limita na konci definicneho oboru
\lim_{x\rightarrow+\infty}3x-x^3
po dosadeni +nekonecna za x tak my wyjde 3(nekonecno+nekonecno)^3
takze to je potom + nekonecno??
A este otazocka, kedy pocitame ASS a ABS???
A mohli by ste mi pomoct, co este musim wypocitat, aby som mohol nakoniec kreslit graf??
Zdravim a konstatuji, ze pokracujes velmi uspesne :-)
Asymptoty se musi hledat vzdy, ale nevzdy se najdou, pak prohlasime, ze funkce nema asmptoty
a) vertikalni asymptota v bode nespojitosti (tve oznaceni ABS) (tady nemame)
b) asymptota se smernici (ASS) y = kx + q ?

Myslim, ze pro tuto funkci neni ASS (zkus overit) - pokud k bude nekonecno, pak nenajdeme asymptotu
K chovani funkce na koncich definicniho oboru - bylo by lepsi tu limitu voice "zdefinitnit" - upravou, zkus neco navrhnou, jinak rozepisi az ve vecernich hodinach, pokud uz nedostanes dobrou radu od kolegu
Ale i bez toho chovani na koncich D uz muzes zkouset kreslit graf, mas vsechno, co potrebujes :-)
trochu vedeli :-) a take jsem uz doporucovala nejaky vykreslovac grafu, treba ten matmat http://www.slunecnice.cz/sw/matmat/ - je strasne jednoduchy :-) 
Jasne. Suhlasim. Ja aj ked hrajem nejaku hru, tak bez tych vselijakych kodov, ktore mame k dispozicii, pretoze potom to uz neni taka zabava. A takisto by som podviedol len sam seba, co sa matematiky tyka. Tam na skuskach nebudeme mat k dispozicii ziadny program, ktory mi to nasledne prevedie do konecnej podoby. Tak sa radsej potrapim teraz s tym a je to takto ovela lepsie, lebo aspon niecomu pochopim