Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2012 21:37 — Editoval patrikzivcak (27. 10. 2012 21:37)

patrikzivcak
Reputace:   

Pomôžte s tymyto prikladami vobec nechapem ako sa riešia

Dobrý mam neaké slovné úlohy ktoré neviem riešiť asi hlavne preto, že si k nim neviem odvodit potrebne vzorce a aj keby som ich mal neviem v akom poradí ich použiť napišem 3 z nich ak by ste mali neaku radu ako začať ocenil by som ju :-) Nieje to úloha prve 2 mam dokonca vyriešene ale nemam ani tušenia ako k tomu učiteľ došiel.
1 uloha: Koleso sa otáča frekvenciou 25Hz. Brzdením možno dosiahnuť, že jeho otáčanie bude rovnomerne spomalené a teleso sa zastaví 30s od začiatku brzdenia. Vypočítajte uhlové zrýchlenie \varepsilon a počet otáčok, ktoré teleso vytvorí od začiatku brzdenia až do zastavenia.  (učitel si neako odvodil vzorce a  veď tieto som si dal tu namahu a opisal som ich tu)http://imgupload.sk/images/m/4/m45m04p498wqhyjinj9r_thumb.jpg

2 úloha :  Po rozbehu pôsobila na lokomotivu hmotnosť m=40t sila F ktorá vzrastala od 0 hodnoty v počiatočnom stave pokoja priamoumerne s časom . Rychlosť pohybu 90km/h dosiahla lokomotiva za 40s. Akú maximálnu hodnotu dosiahla počas pohybu frakčná sila.
//K tomuto prikladu mam vzorce podobneho typu ako vyššie ale ako ich učiteľ dostal netušim

3. uloha: Na hmotné teleso pôsobí stále vtom istom smere sila ktorej hodnota závisi od času podľa vzťahu
f(t)=f0=-k.t
F0=36N
k=6m/s
Na začiatku bolo teleso v pokoji počas prvých 20s urazilo dráhu 100m. Vypočítájte hmotnosť telesa. Treti bola D.U ako už tušite nemam šajnu ako ho vypočitat a  v pondelok mam pisonku čiže tušim ako to dopadne.

#2 27. 10. 2012 22:10

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Pomôžte s tymyto prikladami vobec nechapem ako sa riešia

↑ patrikzivcak:
1) triviální dosazovačka
$\varepsilon =\frac{\Delta \omega }{\Delta t}=\frac{2\pi(f-f_0)}{\Delta t}$  všechny hodnoty znáš

počet otáček $n=\frac{\varphi}{2\pi}$, kde
$\varphi =2\pi f_0t-\frac12|\varepsilon| t^2$  opět všechno znáš.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 27. 10. 2012 22:23 — Editoval patrikzivcak (27. 10. 2012 22:27)

patrikzivcak
Reputace:   

↑ zdenek1:aha no ok ale tak ten 1 priklad co je k nemu aj postup v tej fotke.....ako to ucitel spravil ? lebo on bude chciet aj takto odvodzovat ak da priklad takeho typu ako je 1 :D A odkial si zobral te vzorce tie sa ucia naspamet alebo ako lebo nam taketo vzorce nedyktuju pod kazdy priklad my si to mame odvodit spôsobom o ktorom nemam ani šajnu

#4 27. 10. 2012 22:26

zdenek1
Administrátor
Web

↑ patrikzivcak:
2. Síla je přímo úměrná času, takže ji můžeme popsat funkcí
$F=kt$ (1)
podle 2. NZ je
$F=m\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$
$kt=m\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$
integrací
$\int kt\,\text dt=\int m\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}\,\text dt$
$\frac12kt^2=mv+C$
podle počátečních podmínek je $C=0$ a máme
$k=\frac{2mv}{t^2}$

dosazením do (1) $F=\frac{2mv}{t^2}t=\frac{2mv}{t}$

#5 27. 10. 2012 22:33 — Editoval patrikzivcak (27. 10. 2012 22:34)

patrikzivcak
Reputace:   

↑ zdenek1: Neviš mi poradiť stránku kde je to vysvetlené tak aby (= čo najjednoduchie), že keď dostanem príklad podobný neakému s tých 3 aj budem tušiť ako mám začať lebo nemám šajnu a sám by som tie vzorce neodvodil čiže ani nič nevypočítal

#6 27. 10. 2012 22:34

zdenek1
Administrátor
Web

↑ patrikzivcak:
1) to jsou základní definiční vztahy (a máš je tam napsané), ty musíš znát, bez toho to nepůjde.
$\varepsilon =\frac{\mathrm{d} \omega }{\mathrm{d} t}$
$\omega  =\frac{\mathrm{d} \varphi  }{\mathrm{d} t}$

to stačí jen zintegrovat
$\int \varepsilon \,\text dt=\int\,\text d\omega $
$\varepsilon t+C=\omega $, kde $C$ se tradičně označuje $\omega_0$
a pak tu druhou
$\int \varepsilon t+\omega _0\,\text dt=\int \text d\varphi $

#7 27. 10. 2012 22:38 — Editoval patrikzivcak (27. 10. 2012 22:49)

patrikzivcak
Reputace:   

↑ zdenek1: môžem sa spýtať ake vzorce by si zvolil pre príklad 2?

#8 27. 10. 2012 22:42

patrikzivcak
Reputace:   

inakšie integrovanie sme nebrali len na fizike ho použivame.....integrovanie berieme tušim až o mesiac čiže asi už chapeš prečo s tým mam problem o integrovani viem len, že je to opak derivacii a tie už berieme ale integrovať neviem :D

#9 27. 10. 2012 23:08

patrikzivcak
Reputace:   

neviete mi poradit keď tak čo to je frakčná sila ujo google mi nenašiel absolutne nič čo sa tohto výrazu týka :D

#10 28. 10. 2012 08:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Kolegovi Zdeňkovi můj velký obdiv - jak se v tom dá vyznat :-)

↑ patrikzivcak:

úlohy se neřeší stanovením pořadí vzorců. Pokud nepomohou odkazy z úvodního tématu sekce, na uložto se dá stáhnout Hajko "Fyzika v prikladoch". K integrování, pokud jste nebrali - buď se podívat po materiálech Fyzikální olympiády nebo zde.

Síla bude nejspíš trakční (případně celou větu, kde se pojem vyskytuje?). A dávej jen jednu úlohu do tématu. Ať se vede.

#11 28. 10. 2012 09:32

patrikzivcak
Reputace:   

↑ jelena: Tak ano ok ja som len chcel ukazat typ prikladov ake sa potrebujem naučiť riešiť a nie pochopiť im potrebujem dostať spravny vysledok to je hlavne.  My sme na strednej mali fyziku typu, že sme dostali ulohu 2 krat za polrok na ktoru sme mali čas (tyžden) vyriešiť ju a od toho bola odvodena znamka skušanie na hodine neexistovalo a poznamky sme si robili s toho čo projektorom premietal na stenu  čiže asi v takom zmysle chapem fizyke. Čiže stači mi vedieť vypočitať priklad čo počitam vlastne vediet nemusim ani prečo sa to počita takto. Vysledok je dôležity.

#12 28. 10. 2012 10:34

jelena
Jelena

↑ patrikzivcak:

Také cesta. Potom se mi zdá vhodnější si objednat řešení příkladů od nějaké placené služby, než zde požadovat po někom, kdo princip chápe a dokáže pěkně vysvětlovat, jako kolega ↑ zdenek1:, aby takto krásného zasněženého dne zde předváděl zápis vzorců.

Můj názor.

#13 28. 10. 2012 14:39

patrikzivcak
Reputace:   

↑ jelena:Tak to by bola cesta keby sa jednalo o damace ulohy ale tak ja budem mat zapocet to je pisonka kde dostanem priklad a mam ho vypocitat kde sancu na platenu sluzbu od ucitela asi nedostanem a preto vravim ze mi to staci vediet pocitat co pocitam a preco to tak pocitam vediet uz nemusim ja musim sa co najskor naucit vypocitat priklady podobneho typu tot vse :D

#14 29. 10. 2012 11:44

jelena
Jelena

↑ patrikzivcak:

já nenabádám, abys chtěl u učitele placenou službu :-) Pokud potřebuješ soubor vzorově vypočtených příkladů pro naučení nazpamět, tak si to můžeš objednat (třeba od spolužáka nebo jinak). Pokud nestačí ten Hajko.

Zápatí