Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mno, ja bych zacal tim, ze si uvedomim, ktere vsechny vektory mi vypadnou z one nerovnosti, az si to uvedomis, potom zkus najit "universalni" 3 vektory, kterymi budes schopen vyjadrit jakykoli vektor z V.
snad jsem to nenapsal moc omecne (:
tak ja bych zacal tim, ze si uvedomim, kterych hodnot muze nabyvat x, y a z ocividne to splnuji vsecha realna cisla, tedy
mnozina vektoru V je tedy mnozina vsech usporadanych trojic prvku mnoziny realnych cisel (tady se omlouvam za matematickou nepresnost) - x,y,z muze nabyvat libovolnych hondot z
, ale soucane musi nejakou hodnotu nabyvat (nesmi to byt napr.
tj. vektor o dvou prvcich). No a baze je vlastne libovolna linearne nezavisla mnozina vektoru, pomoci nichz jsem schopen vyjadrit jakykoliv vektor V. takze to splnuje napr
protoze
, Nicmene bazi je nekonecne mnoho, jen musis udelat jinou linearni kombinaci, misto jednicek tam mohou byt 2,3,
nebo whatever. Mno a mas 3 vektory baze, tedy dimenze je 3.
Ahoj,
Tu treba trosicku logiky
Podmienka:
je vzdy platna (hovori sa aj, ze je to tautologia)
A preto
.
Cize nic ine uz nemusis dokazovat, lebo zo skoly vies ze
je vekt priestor taky, ze jeho dim je 3;
a jeho jedna baza je napriklad
( tato sa vola aj kanonicka baza)
↑ dumpman:
díky všem měl bych ještě jeden příklad na zkontrolování výsledků nejedná se o báze a dimenze ale o komplexní čísla řešené pomocí matic.
−ix + (2 − ı)y = 1 − i
x-y=i
Výsledek mi vyšel: 

(to x a y je v jedne zavorce pod sebou bez lomitka) (x)
(y)
↑ MorDeus:,
Lebo
ma tuto
bazu.( cize ho generuje à jej prvky su LInd...a to je definicia dimenzie 3)