Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2012 09:47

3.14.TR
Zelenáč
Škola: MFF UK
Reputace:   

nevlastní limita

ahoj,
mám za úkol dokázat, že $\lim_{n\to\infty}2^{\sqrt{n}} = \infty$
Napadla mě taková věc, ale nevím, jestli to můžu použít, popř., jak to zapsat.

Vytvořim zobrazení $\delta _{(n)} = n^2$ a potom podposloupnost $a_{\delta _{(n)}}$ která bude vlastně exponenciální $a_{\delta _{(n)}} = 2^{n}$ takže půjde k nekonečnu. Tím můžu říct, že nekonečno je jeden hromadný bod. Chápu to tak správně? Tudíž pokud limita existuje (=existuje právě jeden hromadný bod), je to právě toto nekonečno.

Stačilo by teď dokázat, že je posloupnost rostoucí? resp $2^{\sqrt{n}} > 2^{\sqrt{n-1}}$. Jelikož je odmocnina také rostoucí, je to snad zjevné. Nebo je to potřeba nějak specielně dokázat? A dokazuje to celé vůbec nevlastní limitu?

Nebo to jde nějak jednoduše?
Díky za rady

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 01. 11. 2012 10:17 — Editoval Rumburak (01. 11. 2012 10:27)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: nevlastní limita

Ahoj. 

Toto $2^{\sqrt{n}} > 2^{\sqrt{n-1}}$ dokazuje , že zkoumaná posloupnost je rostoucí a tudíž má limitu.
K tomu, abychom dokázali, Že tato limita je $+\infty$, stačí ukázat, že posloupnost není shora omezená.  To se dá zjistit např. zkoumáním,
zda nerovnost $2^{\sqrt{n}} > K$ je  v oboru přirozených čísel řešitelná pro každé $K > 0$.

Netuším, co všechno jste již stihli probrat a co tedy je přípustné v důkaze použít.  Například by se dalo použít, že z posl. $(2^{\sqrt{n}})$ lze
vybrat posloupnost, která je zároveň vybranou posloupnosti z  $(2^n)$ , jejíž limita je $+\infty$.   Poslední tvrzení se snadno dokáže
sporem s předpokladem, že limita posl. $(2^n)$ je konečná (že existuje a je kladná, plyne z monotonie této posloupnosti).

#3 01. 11. 2012 10:34

3.14.TR
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:
Díky za odpověď
omezenost chápu (ale mám prý použít právě podposloupnosti), důkaz druhého odstavce ne. Vyberu např $\gamma = x^4$, její limita je taky nekonečno, a není konečná. Tím dostanu $2^{n^2}$

Víme, že je rostoucí a limitu má nekonečno, tzn je nekonečná (?) a proto pokud předpokládáme konečnost, tak to neplatí a tím se dostaneme ke sporu, tzn je nekonečná? To dokáže, že limita je nekonečno?
Jsem v tom trochu ztracený

#4 01. 11. 2012 11:29

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ 3.14.TR:

Rčení, že posloupnost $(a_n)$ je nekonečná, se občas používá, chceme-li zdůraznit, že index $n$ probíhá nekonečnou množinu
(nejčastěji množinu včech přirozených čísel)  na rozdíl od případů, kdy máme na mysli konečný seznam (tj. uspořánanou k-tici) 
$( a_1, a_2,  ...,  a_k )$ , který někdy bývá nazýván konečnou posloupností.
Snad jsi chtěl řícii, že posloupnost není shora OMEZENÁ nebo něco podobného.

O limitě (v obvyklém smyslu dle  matematické analýzy) má smysl hovořit pouze u nekonečných posloupnosti, v analýze se
posloupností zpavidla míní posloupnost nekonečná, není-li řečeno jinak.

Tomu důkazu pomocí posl. $(2^{n^2})$ rozumím takto:

1. krok :  Posloupnost $(2^{\sqrt{n}})$ je rostoucí, proto má jistou limitu, kterou označme  $L$. Tutéž limitu má i každá její podposloupnost
(tj. posloupnost vybraná z $(2^{\sqrt{n}})$ ), jak praví věta o limitě vybrané posloupnosti.

2.  krok :   $(2^n)$ má limitu $+\infty$  (důkaz jsem naznačil v předchozím příspěvku, kdyby ta nápověda nestačila, provedu podrobněji).

3. krok :  $(2^{\sqrt{n^2}})$  je jednak triviálně rovna posloupnosti  $(2^n)$ , ale zároveň je též vybranou posloupností z $(2^{\sqrt{n}})$ , protože
$(n^2)$ je vybranou posloupností z $(n)$ .

Závěr: 

Ukázali jsme, že z posloupnosti $(2^{\sqrt{n}})$ lze vybrat takovou její podposloupnost, která má limitu $+\infty$, proto podle 1. kroku je $L=+\infty$.

Doslovnému obsahu Tvých dotazů jsem moc nerozuměl, takže pokud ještě je co dořešit, zkus to zformulovat co nejpřesněji
(to je v matematice základní věc).

#5 01. 11. 2012 11:33

3.14.TR
Zelenáč
Reputace:   

nene, tohle je úplně super, takhle to chápu. Díky moc

Zápatí