Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohl by mi někdo,prosím, poradit.Jak bych získal rychlosti v jednotlivých úsecích dráhy v tomto příkladu? Vlak ujel za 10 minut dráhu délky 6 km.První úsek dlouhý 1 km jel orvnoměrně zrychleně, další úsek rovnoměrným přímočarým pohybem a poslední úsek o délce 0,5 km jel rovnoměrně zpomaleně, až do zastavení. Mám vypočítat rychlost oprvnoměrného pohybu vlaku.Vůbec nevím, jak se k těm rychlostem dostat.Dále mám spočítat průměrnou rychlost, co je celková drahá lomená celkovým časem, čili
.
Zdravím,
chtělo by to upřesnění, že 1. úsek odstartoval z klidu. Budeme to tedy předpokládat
. Pro každý úsek můžeš sestavit rovnici dráhy a rychlosti (pro zrychlený a pro zpomalený), na prostředním úseku rychlost bude konstantní a taková, která bude na závěr 1. zrychleného úseku. Zároveň rychlost na 2.úseku bude počáteční rychlosti pro 3. (zpomalený úsek), kde došlo k zastavení, tedy na závěr pohybu máme
.
Průměrná rychlost je v pořádku. Podaří se pokračovat? Děkuji.
↑ kreonis20:
Jiná možnost je jít na to "geometricky"
Když si nakreslíš graf závilsosti rychlosti na čase
Vidíš lichoběžník, jehož obsah je 6 a trojúhelník vlevo s obsahem 1
Obsah lichoběžníka je
, tedy
obsah trojúhelníka je
, tedy
Z těchto dvou rovnic spočítáš rychlost
snadno.
Pozor, bude v km/min.
↑ zdenek1:
čili by mi tedy vyšla rychlost 0,75 km/min.Je to tak?
↑ zdenek1:
Můžu se zeptat, z čeho jsi jen tak "z voleje" zjistil, že čas rozjezdu = dvakrát čas brždění?
Mi až po půl stránce počítání vyšlo, že 
↑ kreonis20:
Mám za to, že rovnice by mohly vypadat zhruba takto
↑ kreonis20: Motal jsem se v tom, ale nakonec jsem to dal dohromady
Zbytek už je prkotina
↑ rleg:
docela snadno, pravý a levý trojúhelník mají stejnou výšku a jeden má dvakrát větší obsah než druhý, takže musí mít dvakrát větší základnu.
↑ zdenek1:
V jednoduchosti je síla a úspora času :o)