Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám vypočítat determinant 4x4
1 2 3 1
1 0 -1 1
2 1 -1 3 // v tomto riadku vynulujeme 1 a budeme vychádzať z nejakej Laplaceovej vety na rozvoj det podla
0 0 3 2 stlpca 2 //
-riadok 3 * (-2) + riadok 1
1 2 3 1
1 0 -1 1
-3 0 5 -5
0 0 3 2
=>
(-2)* det 1 -1 1
-3 5 -5
0 3 2
Sarusovo pravidlo na det 3x3
= -2* -26 = 52
det má vyjst 10, ako je to možne pls?
-asi som nepochopil ten rozvoj
-teraz ako skúšam sa mi zdá z mojich výpočtov, že nemôžem rozvijat podla stlpca len cez riadok
↑ ExSh00t:
je taky možnost.
Nerozumím úpravám, které jsi dělal. Chtělo by to rozepsat.
↑ ExSh00t:
Ahoj
u použití Laplaceova rozvoje je nejlepší si nechat řádek/sloupec, kde je jednička. Pokud ovšem trváš na dvojce, tak by ta úprava měla vypadat: řádek 3 + řádek 1*(-1/2). Z toho dostaneš
: 3 radek *(-2) and (2 radek scitame s prvym)
Laplaceov rozvoj cez 2 stlpec, kde mam 3 nuly:
Sarusovo pravidlo na 3x3 det:
-takto som to počítal, myslel som, že to bude efektívnejšie ako to eliminovať niekde, kde je 1nička (napr 2x eliminovať, kým vynulujem koeficienty), ale niečo robím zle, pretože tá -2 akokeby tam ani nemala byť
EDIT: asi bude chyba v tom, že ked vynasobim riadok tak ten tam musí zostat pevne a ten druhy sa meni a ja som to spravil naopak
↑ rleg:
Aha, ty jsi vynásobil druhý řádek při úpravě minus dvojkou, původně. Už to vidím, jsem slepá. Pak ale musíš před celý determinant vytknout -1/2.
No, když vynásobíš nějaký řádek nějakým číslem, tak každé číslo v řádku je vynásobeno tím číslem. Determinant je součet součinů a v každém tom součinu je právě jeden člen z toho řádku, který jsi násobil.
Takže det (cr_1,r_2,...,r_n )=c det(r_1,r_2,...,r_n) symbolicky.