Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, neviem si poradiť z daným príkladom : "Onačme P, množinu všetkých riešení nerovnice
v intervale 
Máme zistiť množinu P.
1. krok zamením tg za sin a cos
2-3. krok odčítam 1 a dám na spoločný menovateľ.
4.krok použijem vzorec sin na druhu x + cos na druhu x = 1 
Ďalej s tým neviem pohnúť. Napadli ma jedine nulové body , no zistil som že neviem vyriešiť rovnicu 
za prípadnú odpoveď ďakujem ^_^
↑ Xaraso:
Skús to vyriešiť najprv na intervale (-pi/2, pi/2) a potom na základe periodicity nájdeš zvyšok riešenia.
Na tom intervale, čo som napísal, je tangens rastúca funkcia. Zistíš, kde nadobúda hodnoty -1,1. "Zhodou okolnosti" v -pi/4, pi/4...
Ok díky, potreboval som sa na to vyspať teraz mi to vyšlo ale nemyslím že som to všeobecne pochopil, ak by sme mali na pravej strane rovnice nejaké iné všeobecne neznáme číslo napr by. bolo zadané
ako by sa to riešilo ? v tomto príklade som len využil kedy je podľa tabuliek tgx menší ako 1 a väčší ako -1.
↑ Xaraso:
No v prvom rade by si musel zistiť, tangens ktorého čísla z intervalu -pi/2, pi/2 je rovné 2. A nakoľko je to rastúca funkcia, tak tangens každého čísla menšieho ako to tajomné (ale z intervalu -pi/2, pi/2) je menšie ako 2.
Avšak asi sa pýtaš, ako zistiť to neznáme číslo. Určite na to existuje nejaká numerická metóda, ale osobne ich nepoznám. Na hľadanie tých čísel sa ale najviac používajú kalkulačky - konkrétne funkcia inverzná k funkcii tangens, arkustangens.
Napr. sem zadáš: arctan(2) a ono ti to vyhodí ten hľadaný uhol.
V matematike sa ale zaokrúhľovanie všeobecne neuznáva a preto sa skrátka skonštatuje, že to číslo je
. Pri školských príkladoch však máš väčšinou čísla, ktoré sú tangens niečoho pekného (napríklad