Stránky: 1
Ahoj. Programuji pomocí Taylorových řad různé matematické funkce s přesností na zadaný počet platných číslic. Když někdo zadá platnost na 3 číslice, tak to znamená např.: 1.23 nebo 0.00123 atd.
Mám naprogramovat funkci argument hyperbolického sinu:
K tomu využívám funkce přirozeného logaritmu a mocninné funkce (
) namísto odmocniny.
pod odmocninou si můžete odmyslet, pro řešení problému není podstatné.
K problému:
Potřebuji matematicky vypočítat, na kolik platných číslic se má počítat mocninná funkce (odmocnina), aby výsledek přirozeného logaritmu vycházel s přesností na zadaný počet míst. (výsledek přirozeného logaritmu bude mít stejný počet platných číslic jako výsledek hyperbolického sinu.
Ahoj,
především, Taylorova řada pro logaritmus se středem v 1 konverguje jen v intervalu od 0 do 2, což ale tvůj argument obecně nesplňuje.
Nicméně pro odhad chyby v příslušném intervalu, kde má taková aproximace smysl, lze použít Taylorovy zbytky (spíš jejich horní odhad), viz. např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Taylorova_%C5%99ada
Při výpočtu přirozeného logaritmu využívám heuristiky a čísla mimo konvergenci počítám: e^celá část * e^desetinná část přičemž celou část spočítám normálně v cyklu a na desetinnou část aplikuji řadu.
↑ jarrro:
S matematikou mívám někdy problémy. Mohl by si být konkrétnější, s jakou přesností mám spočítat mocninnou funkci kdybych chtěl například výsledek logaritmu na 3 platné číslice? K výpočtu přirozeného logaritmu využívám:
Jak už jsem řekl, tuto řadu využívám pouze na desetinnou část zadaného čísla x.
Numericka matematika je obcas alchymie. Kouknete do starych knih z doby, kdy bylo potreba tyto ulohy resit :)
Pokud chci ln(y) na n desetinnych mist, postupuju takto
1) vyresim rovnici (1-x)/(x+1) = y
2) dosadim toto x do rozvoje funkce ln ( (1-x)/(1+x) ), ten rozvoj konverguje vsude a vypada velice jednoduse, zkuste si ho najit wolframem alpha nebo necim podobnym
3) vezmu tolik clenu kolik potrebuju. Protoze rozvoj funkce ln((1-x)/(1+x)) je alternujici rada, neni chyba vetsi nez posledni clen ktery beru v uvahu (nebo mozna dokonce posledni vynechany, ted si to presne napamatuju)
Stránky: 1