Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,snažím se počítat teno příklad samostatně,ale nějak jsem se zakotal.Zadání je toto:V ruletě je celkem 37 číslic.S jakou ppstí se krupiérovi za jeho 8 hodinovou směnu,kdy roztočí ruletu přesně 296x podaří hodit číslo '' 13" devět až desetkrát ?
Děkuji za každý podnět.Uvažoval jsem o Binomickém rozdělení.Jdu správnou cestou?

Jo binomicke rozdeleni je to spravny.
↑ JohnPeca18:Děkuji,ale jak všechny údaje ze zadání vložím do tohoto binomického rozdělení?Bi(n,p)=P(x)=(n nad x)*p^x*(1-p)^n-x. Děkuji

↑ stenly:
No n=pocet pokusov
p= pravdepodobnost hodim 13
x= je pocet kolko krat mam hodit 13
scitam pravdepodobnost pre x=10 a pre x=9.
Pretoze napriklad pravdepodobnost, ze hodim 10 krat 13. Znamena, ze
vyberam z 296 pokusov, 10 takych v ktorych sa mi to podari. A zaroven
vo vetkych ostatnych 286 pokusoch sa mi to nepodari.
↑ JohnPeca18:Děkuji,takže P(9)+P(10)=(296 nad 9)*(1/37)^9*(1-1/3
7)^296-9 +P(10)=.......Je to dobře?Díky

↑ JohnPeca18:Děkuji moc za pomoc,nicméně bych se ještě naposled zeptal na způsob řešení tohoto příkladu:S jakou ppstí nám při 6-ti hodech kostkou padne liché číslo:a)právě 4 x
b)méně jak 2 x
c)kolikrát nám padne s největší pravděpodobností?
Stačí mi jen způsob řešení,abych se mohl chytnout,Díky a hezký sobotní večer.
Uvažoval jsem takto:Může padnout 4x 1-ka nebo 4x 3-ka nebo 4x 5- ka.Tudíž dle binom.rozdělení:P(Bi)=3*(6 nad 4)*(1/6)^4*(1-1/6)^2 ,pro případ a).Múže to tak být?

stenly napsal(a):
Uvažoval jsem takto:Může padnout 4x 1-ka nebo 4x 3-ka nebo 4x 5- ka.Tudíž dle binom.rozdělení:P(Bi)=3*(6 nad 4)*(1/6)^4*(1-1/6)^2 ,pro případ a).Múže to tak být?
Ta uvaha by bola spravna no tak jak sem pochopil zadani, tak potrebujes hodit prave 4 licha cisla, ne 4 stejna licha cisla. Takze i kdyz hodis 2xtrojku a 2x5, tak hodis 4 licha cisla.
Jaka je pravdepodobnost, ze hodis liche cislo? Budes to vedet zapsat do toho binomickeho rozdeleni?
Vsechny a,b,c se daj resit bin. rozdelenim.
Děkuji,ale asi to nedovedu zapsat do Binomického rozdělení.Můžeš mi pomoci?Děkuji.↑ JohnPeca18:

stenly napsal(a):
[re]p313332|Bi(n,p)=P(x)=(n nad x)*p^x*(1-p)^n-x. Děkuji
Pro a) n=6 pokusov
p= P[hodis liche cislo]= 3/6=1/2
x=4 hodis prave 4 krat
pro b) jenom menis hodnotu x, zistis pro x=0,1
pro c) spocitas pro x=0,1,2,3,4,5,6 a vyberes maximum
↑ JohnPeca18:Děkuji,už je mi to jasné.Hezký zbytek neděle.Stenly.
Mám tu sice výsledek i tak trošku postup. Jen vůbec nerozumím tomu, jak počítat se vzorcem P(x)=(n/x)*(pí^x)*(1-pí)^(n-x), kde x=0. To pak vznikne P(0)=(10/0).... ? Co s tím :D Mám statistiku krátce a moc si s ní nevím rady :)

↑ MatejK:
Stale
Inak
Tvoj priklad rovnako ako tie predchadzajuce
n=10 pokusov
p=P[hodis 3]=1/6
x=0,1
Ked tak, radsej si zaloz nove vlakno na novu ulohu, nech sa to tu nehromadi
Mohla bych se zeptat, kdyby se jednalo o sudé čísla. Tedy s jakou prav. nám při šesti hodech kostkou padne sudé číslo a) právě 4x, b) méně, jak 2x, c) kolikrát nám padne s největší prav
a) P(x=4) (6 nad 4) * (0,5)^4* 0,5^2 = 0,234375
b) P(x=0) (6 nad 0)* (0,5)^0* 0,5^6 = 0,015625
P(x=1) (6 nad 1) * (0,5)^1* 0,5^5 = 0,09375
tyhle dvě hodnoty sečteme?
c) P(x= 0,1,2,3,4,5,6) a u x=3 mně vyšla největší pravděpodobnost 0,3123 = 32,25%
Děkuji za objasnění, hezký večer
Házíme dvěma kostkami. Vypočítejte pravděpodobnost, že když
a) na první kostce padla dvojka, bude součet ok na obou kostkách větší než 6
b) padlo sudé číslo na první kostce, bude součet ok, na obou kostkách větší než 9
Poradí, prosím, někdo?

↑ elik.mona:
Založ nové téma, ať se tam lidi dívají. Já tady klikl jen náhodně
Návod
Dvojka je jasná. Vypiš možnosti, které splňují podmínku. Ve jmenovateli 6x6 - počet všech možností