Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2008 21:23

turcovsky
Reputace:   

Pomoc s průběhem funkce

Prosím pomožte mi vypočítat tento průběh funkce y=x+(e^-x). Nevím si rady. Moc vám děkuji.

#2 26. 11. 2008 22:00

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Pomoc s průběhem funkce

#3 26. 11. 2008 22:07

turcovsky
Reputace:   

↑ O.o:

mno moc mi o nepomohlo. poteboval bych spíše konkretně tento průběh protože nevím jak se pracuje s tím "e" a nevím jak postupovat.

#4 26. 11. 2008 22:29 — Editoval halogan (26. 11. 2008 22:32)

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Co konkrétně? První derivaci máš
$y = x + e^{-x} \nl y' = 1 + (-1)\cdot e^{-x} \nl y'' = 0 + (-1)\cdot (-1) e^{-x} = e^{-x} $

A pokud dobře počítám, průsečíky s x to nemá.

Už víš?

Snad jsem zas něco nepodělal.

Edit: a Df je R.

#5 26. 11. 2008 22:35 — Editoval jelena (26. 11. 2008 22:40)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás :-)

ještě tu máme odkaz na matematické video - je tam průběh funkce y=x(e^-x) a hodně dalších příkladů:

http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1177 - vsechna videa

#6 26. 11. 2008 22:39

turcovsky
Reputace:   

Díky všem snad mi to nějak pomůže. Kdyby ne tak se ještě ozvu zatím děkuji.

#7 30. 11. 2008 14:06

turcovsky
Reputace:   

Zdravím tak se vyskytl ještě jeden problém nevím jak mám spočítat asymptoty tohoto grafu funkce. Poradí mi někdo? děkuji

#8 30. 11. 2008 14:30 — Editoval O.o (30. 11. 2008 14:38)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ turcovsky:

Ahoj :),

nevím jestli teď neplácám hlouposti, ale mám to tušení, že je možné zjistit nějak takto (viz. níže) toto:

Horizontální asymtota se zjišťuje (pokud existuje!) jako limita pro x jdoucí k +/- nekonečna z funkce f(x). Pokud nám z této limity vyskočí nějaké reálné číslo (tj. ne oo nebo -oo), pak existuje a zapíše se nějak takto:

$ {\lim}\limits_{x \to \pm \infty}{f(x)} = A \nl pak \ rovnice \ hor. \ as. \ je: \nl y=A $

Vertikální asymptota se zase zjistí (pokud existuje!) jako limita funkce f(x) jdoucí k nějakému x (obvykle to bývají nějakí díry v D(f), tj. např. kde funkce není definována, jiné podezřelé body, atp...). Pokdu z této limity vyskočí plus nebo minus nekonečno, tak vertikální asymptota existuje a zapíše se asi takto:

$ {\lim}\limits_{x \to A}{f(x)} = \pm \infty \nl pak \ rovnice \ ver. \ as. \ je: \nl x=A $

Samozřejmě je možné, že by vyšla asymptota pouze pro část def. oboru (např. pro plus nekonečno, atp...) nebo naopak nevyjde, tzn. neexistuje.

Dále se dá zjistit Obecná asymptota, znovu pouze pokud existuje.

Jde vlastně o přímku, kterou můžeme zapsat pomocí směrnicového tvaru, y = kx+q, kde nám pomohou na získání koeficientů znovu limity.

$ y=kx+q\nl  k = {\lim}\limits_{x \to \pm \infty}{(\frac{f(x)}{x})} \nl q = {\lim}\limits_{x \to \pm \infty}{(f(x) - kx)} \nl $

Zjištěním obecné rovnice asymptoty se můžeme dostat i na rovnici horizontální nebo vertikální asymptoty, ale není to podmínkou!!! Můžeme se dostat znovu do příapdu, že asymptota neexistuje, atp...

Jinak bych snad jen doporučoval, abys si psal zvlášť, limity do plus nekonečna a limity do minus nekonečna, to jen aby jsi se někde nezpletl ;)

Vyřešíš to už podle toho?

#9 30. 11. 2008 14:40

Jake_Buchar
Reputace:   

↑ turcovsky: Dle mých výpočtů by graf neměl mít svislou asymptotu, protože definičním oborem této funkce jsou všechna reálná čísla a vodorovná (popř. šikmá) asymptota se určí podle vzorce y = k*x + q, kde k = lim{n->oo} f(x)/x a q = (lim{n->oo} f(x)/x - k*x), a mně vyšlo že k = 1 a q = 0, tudíž má graf pouze jednu asymptotu a to vodorovnou, která prochází bodem [0;1].

Zápatí