Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ale bude :) keď si nevieš rady vždy si nakresli prvky a snaz sa tam nájsť nejaký algoritmus, nerieš to nasilu cez vzorce. napr tento príklad si zjednoduš pre knihy 3 a vypíš všetky kombinácie je ich 6 tj. výsledok je 3! teda pre 9 kníh bude 9!
↑ Mr.Pinker:Díky a tady mám něco podobného. Kolika způsoby je možno přišít na šaty 8 různobarevných knoflíků? Bude to zase P=8!
Jsem už delší dobu ze školy a vše mi vypadlo z hlavy.
to bych neviděl zas tak lehce řekl bych že tato otázka se dá vyložit třemi způsoby záleží na tom co si vyložím na za různost způsobu přišití pokud by to znamenako že posunutí o kousek už je něco jiného tak by jsme se rozumně nedopočítali tudíž bych to viděl takto dohodněme se že každý knoflík má místo kam ho příšít .....
a ted zase máme dvě možnosti jak se na ulohu kouknout jestli to je jen jen prohazování 8 různých knoflíky což by bylo opravdu 8! možností a nebo může nastat že že možností je že tam i dotyčný knoflík není to by potom odpovídala podle mě vzorci
v našem případě n=8 což nevim jestli nemá nějaký jednodužší zápis ale odpovídá to uvaze že vemu i knofliku pro ně vyberu i přihrádek ještě krát počet rozmístěný jevy jsou současně tedy to bude součin a tohle udělám pro možnosti že použiji tento tento vzorec pro všechna čísla od 0 do n a jelikož tyto situace nemůžou nastat současně tak je tam suma (tedy součet).
už předem se omlouvám , jestli jsem v tom udělal ještě větší guláš než je, ale můj zvídavý duch mi nedal nepodělit se o tutu úvahu.