Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2012 08:57

korni
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Výpočet výšky komolého kužele

Nazdar,
řeším takový problém. Potřebuji znát osovou výšku komolého kužele.

Znám: V,r2,uhel mezi horní podstavou kde je r2 a boční stěnou

Je to jakýmsi způsobem řešitelné?

Když vycházím ze znalosti objemu tak mám v rovnici 2 neznáme, pokud je chci dopočítat tak jsme to zkoušel přes pravoúhlý trojúhelník si vyjádřit výšku kužele. Jenže pak mi vznikne vskutku nepřehledná rovnice.

Děkuji za jakékoliv postřehy a rady popřípadě vyjádření

#2 07. 11. 2012 10:21 — Editoval Rumburak (07. 11. 2012 10:23)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Výpočet výšky komolého kužele

Ahoj.

Náš komolý kužel $K$ vznikne tak, že od jistého kužele $K_1$  "odřízneme"  kužel  $K_2$.  Pokud bych to řešil elementárně
pomocí prostředků SŠ matematiky, tak bych si nejprve  určil ten kužel  $K_2$. Ze znalosti $r_2$ a úhlu $\omega$ površky s osou
snadno určíme jeho výšku $v_2 = \frac{r_2}{\tan \omega }$   i objem $V_2$
Kužel $K_1$ s výškou  $v_1 = v + v_2$  a objemem $V_1= V_2 + V$ (kde $v$ , $V$ jsou neznámá výška  a známý objem
komolého kužele) je stejnolehlý s kuželem  $K_2$ ,  koeficient této stejnolehlosti je $k = \frac{v_2 + v}{v_2}$,  takže  $\frac{V_2 + V}{V_2} = k^3$.
Vyloučením neznámé $k$ z této soustavy dostaneme celkem pěknou rovnici pro zbývající neznámou $v$.

Šlo by to řešit i pomocí integrálního počtu.

#3 07. 11. 2012 19:59

korni
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Ahoj,
vytvořil jsem si v excelu prográmek na tento výpočet a ze zkušeností nám vychází velice reálné hodnoty. Tudíž bych rád poděkoval

Ale jen tak pro zajímavost by mě zajímalo jaký by měl tvar určitý integrál.

Díkkkk

#4 08. 11. 2012 10:12 — Editoval Rumburak (08. 11. 2012 11:23)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ korni:

Umístíme si kužel do soustavy Pxyz tak, aby jeho vrchol splýval s počátkem a osa s kladnou poloosou souřadnicové osy x.
Kužel tedy vznikne rotací přímky o rovnici  $y = qx$  (jde o přímku v rovině Pxy,  $q = \tan \omega$) okolo osy x , takže
pro objem komolého kužele bude platit

$V = \pi \int_{v_2}^{v_2 + v}(qx)^2 \,\mathrm{d}x$ ,

čímž opět získáme rovnici pro výšku $v$ .  Ale netvrdím, že tento postup je lepší než předchozí.

Zápatí