Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
prosím někoho kdo by měl čas a ochotu, zda by nespočítal, jak má vyjít tento příklad. Vennovy diagramy ovládám, když udělám chybu, tak si ji sám najdu. Ale tenhe příklad mi dává zabrat a pořád nevím, kde dělám chybu. Výsledky by měly být takovéhle: a) 64 b) 22 c) 14, mě ovšem vychází a) 62 b) 22 c) 35.
ZADÁNÍ
Na gymnáziu si žáci čtvrtých ročníků mohou vybrat ze tří nepovinných předmětů: matematické metody, biologické
metody a jazykové dovednosti. Každý žák studuje některý z těchto předmětů. Matematické metody studuje 28 studentů,
biologické metody 27 studentů a jazykové dovednosti 23 studentů. Sedm jich studuje současně matematické metody
a biologické metody, šest matematické metody a jazykové dovednosti a pět biologické metody a jazykové dovednosti.
Všechny tři nepovinné předměty studují dva studenti.
a) Kolik studentů je ve čtvrtých ročnících?
b) Kolik studentů studuje matematické metody a nestuduje jazykové dovednosti?
c) Kolik studentů nestuduje biologické metody?
Tady je můj postup jak to řeším:
1. = Matematické metody
2. = Biologické metody
3. = Jazykové dovednosti
Takže postupně napíšu do rovnic to co znám ze zadání, čili:
h=0 (protože každý žák studuje některý z předmětů)
a + b + d + e = 28
b + c + e + f = 27
d + e + f +g = 23
b + e = 7
d + e = 6
e + f = 5
e = 2
dosadím 'e' a výpočtem rovnice zjistím, že 'b = 5' ; 'd = 4' ; 'f = 3'
pak už jen dosadím co znám, takže spočítám 'a'; 'c'; 'g' :
a + b + d + e = 28 -> a = 28 - 5 - 4 - 2 = 17 ; a = 17
b + c + e + f = 27 -> c = 27 - 5 - 2 - 3 = 17 ; c = 17
d + e + f + g = 23 -> g = 23 - 4 - 2 - 3 = 14 ; g = 14
Takže znám všechny hodnoty diagramu a to sice:
a = 17
b = 5
c= 17
d = 4
e = 2
f = 3
g = 14
h = 0
A podle toho doplním odpovědi:
a) Počet všech studentů je 62. ( a + b + c + d + e + f + g + h = 62 )
b) Studentů, kteří studují matematické metody, ale zároveň nestudují jazykové dovednosti je 22. ( a + b = 17 + 5 = 22)
c) 35 Studentů nestuduje biologické hodiny. (a + d + g + h = 17 + 4 + 14 + 0 = 35)
Jak vidíte, moje odpovědi se liší od těch, které uvádím na začátku a které jsou z řešení příkladu.
Dovede mi něko říct jestli jsem udělal někde chybu, třeba špatně opsal zadání, nebo jestli jsou odpovědi špatně u toho příkladu? Kdyžtak příklad i s odpověďmi je zde Úloha č. 1. Klidně sem napiště váš postup, řešení krok za krokem jen uvítám a ocením. Fakt moc díky!
Děkuji za váš čas, mějte se :)
No, tak jsem teď počítal i úlohu č. 6 ze stejného odkazu jako ta, se kterou chci poradit. Jedná se v podstatě o stejný typ úlohy, akorát má jiné hodnoty. Tato úloha mi vyšla a řešila se stejně jako jsem řešil tu předchozí. Takže nejspíš tam má autor úloh chybu ve výsledcích pro úlohu č.1, nebo jsem špatně opsal poskládal rovnice ze zadání. Ale i tak uvítám, když to někdo zkusí přepočítat, jistota je jistota. Děkuji
↑ 01necro:
Tvůj výsledek je správný
Stránky: 1