Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2012 18:07

johnnn
Reputace:   

Parametrické vyjádření těžnic

Dobrý podvečer,

chtěl bych se zeptat, jestli by tu nebyl někdo, kdo by mě mohl lehce nakopnout k vypočítání následujícího příkladu. Zítra píšeme čtvrtletní práci a tak nechci přesnej výsledek, spíš jen naznačit jak to vypočítat, aby mi to pomohlo co se týče studia na čtvrtletní práci.

Zadání práce je následující:

Parametrické vyjádření těžnic trojuhelníku:

$A[-2;-1]$
$B[3;0]$
$C[2;4]$

Zadání je: Určit souřadnice, těžiště t, průsečík obou těžnic a ověřit, zda jimi prochází i třetí těžnice.

Předem díky za každou radu jak začít.

Můj nápad na postup byl následující:

Přes obecnou rovnici vypočítat průsečíky přímek.

A dál nemám tušení.

Předem díky za jakoukoliv radu.

#2 07. 11. 2012 18:29

johnnn
Reputace:   

Re: Parametrické vyjádření těžnic

Tak jsem se dostal do další fáze a to skoro konečné:

Přes klasický vzorec pro výpočet středu úsečky: $(a+b)/2$ jsem si spočítal středy zadaných bodů.

Přes parametrické vyjádření jsem si pak vyjádřil jednotlivé těžnice, vzoreček: $X = A + Ut$

Ale teď jsem skončil na bodu, jak mám ověřit, že třetí těžnice jimi prochází také.

#3 07. 11. 2012 22:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Parametrické vyjádření těžnic

↑ johnnn:

Zdravím,

je to v pořádku - nechám Tvůj zápis - předpokládám takové označení. Máme 2 přímky $X = A + Ut$ (těžnice na str. a $X = B + Vs$ - těžnice na stranu b. Teď můžeš najít průsečík 2 přímek (souřadnice bodu T, který budeme ověřovat, zda prochází i třetí těžnici $X = C + Wp$ - do zápisu parametrické rovnice 3. těžnice dosadíme souřadnice bodu T, rovnost musí platit).

Souřadnice těžiště se dají také najit dle vzorce obdobného středu úseček (viz vzorec [EDIT2]].

Zápatí