Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý podvečer,
chtěl bych se zeptat, jestli by tu nebyl někdo, kdo by mě mohl lehce nakopnout k vypočítání následujícího příkladu. Zítra píšeme čtvrtletní práci a tak nechci přesnej výsledek, spíš jen naznačit jak to vypočítat, aby mi to pomohlo co se týče studia na čtvrtletní práci.
Zadání práce je následující:
Parametrické vyjádření těžnic trojuhelníku:![kopírovat do textarea $A[-2;-1]$](/mathtex/7e/7e1e379d23f81a70ded5eb67e2319048.gif)
![kopírovat do textarea $B[3;0]$](/mathtex/45/451dd5d9aa3f39d9f8da72f11c0ae8eb.gif)
![kopírovat do textarea $C[2;4]$](/mathtex/87/87bbb32f85e067f11458899422d48a72.gif)
Zadání je: Určit souřadnice, těžiště t, průsečík obou těžnic a ověřit, zda jimi prochází i třetí těžnice.
Předem díky za každou radu jak začít.
Můj nápad na postup byl následující:
Přes obecnou rovnici vypočítat průsečíky přímek.
A dál nemám tušení.
Předem díky za jakoukoliv radu.
Tak jsem se dostal do další fáze a to skoro konečné:
Přes klasický vzorec pro výpočet středu úsečky:
jsem si spočítal středy zadaných bodů.
Přes parametrické vyjádření jsem si pak vyjádřil jednotlivé těžnice, vzoreček: 
Ale teď jsem skončil na bodu, jak mám ověřit, že třetí těžnice jimi prochází také.
↑ johnnn:
Zdravím,
je to v pořádku - nechám Tvůj zápis - předpokládám takové označení. Máme 2 přímky
(těžnice na str. a
- těžnice na stranu b. Teď můžeš najít průsečík 2 přímek (souřadnice bodu T, který budeme ověřovat, zda prochází i třetí těžnici
- do zápisu parametrické rovnice 3. těžnice dosadíme souřadnice bodu T, rovnost musí platit).
Souřadnice těžiště se dají také najit dle vzorce obdobného středu úseček (viz vzorec [EDIT2]].