Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 10. 2012 22:20

Child
Zelenáč
Škola: SŠ
Pozice: student
Reputace:   

Kombinatorika - čtverve ve čtverci

Mám vypočítat kolik je ve čtverci  čtverců a doslechl jsem se, že se to dá vypočítat za pomocí kombinatoriky nevíte jak? Dejmě tomu třeba tenhle čtverec.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/96366_images.jpeg

• (téma jako vyřešené označil(a) Child)

#2 25. 10. 2012 22:31

Brano
Reputace:   232 

Re: Kombinatorika - čtverve ve čtverci

Pri kazdej kombinatorickej ulohe si treba vybrat nejaky sposob ako budeme vymenuvat tu mnozinu, ktorej pocet prvkov treba zistit. Moze byt vzdy viacero postupov veducich k rieseniu. V tomto priklade navrhujem toto.
Najpr spocitajme stvorce "velkosti" 1, potom 2 atd.
Ak uvazujeme nejaky stvorec (v mriezke), tak je jednoznacne zadany svojou velkosto a polohou (napr.) laveho horneho rohu.

Teda kde vsade sa mozu nachadzat lave horne rohy stvorcov velkosti 1? A teda kolko ich moze byt?
Potom kde vsade sa mozu nachadzat lave horne rohy stvorcov velkosti 2? Atd.

Napis k comu si prisiel.

#3 26. 10. 2012 07:37

Honzc
Reputace:   248 

↑ Child:
Podle nápovědy ↑ Brano: snad takto:
$p=\sum_{i=1}^{n}V'_{2}(i)$ nebo lépe $p=\sum_{i=2}^{n}V'_{2}(i)+1$

#4 28. 10. 2012 17:15

Child
Zelenáč
Reputace:   

My jsme se ještě  kombinatoriku neučily, takže jsem nedošel k ničemu. Zajimalo mě jen, jak to spočítat a netušil jsem, že je to tak složitý.

#5 29. 10. 2012 12:50 — Editoval Brano (29. 10. 2012 12:57)

Brano

Ono to nie je zlozite, mozno ↑ Honzc: to zapisal zlozito (to zrejme, ze si tam chcel tu kombinatoriku, co tam az tak velmi nie je treba), ale skus si rozmysliet toto: ktore mrezove body mozu byt lavym hornym rohom stvorca so stranou 1? - oznac si ich cervenou - aky utvar tvoria? kolo ich je?

#6 29. 10. 2012 14:11 — Editoval vanok (29. 10. 2012 14:13)

vanok
Reputace:   742 

Poznamka:
Mas v texte velmi dobre rady od kolegov.
Prakticky mozes postupovat aj takto.
( slovo kombinatorika, v tomto cviceni, treba interpretovot v sirokom vyzname slova: ide o  geometricke kombinacie utvarov, ktorych pocet sa vycisluje...)
A naviac, je mozne, pouzit "geometricke" uvahy na dokaz vseobecneho vzorca ( co nie je tazsie ako sa zastavit na tvojom danom stvorci)
Co sa tyka vseobecneho vzorca, sa mi zda ze treba dokazat, ze pre stvorec strany, mame
celkove $1^2+2^2 +...+ n^2$

( co mozes dokazat empiricky pre male hodnoty n)

A teraz skus najst co sa stane ( vdaka jednoduchym "kombinatorickym" uvaham) ak sa stvorec zvedci zo strany dlzky $k$ na stvores strany $k+1$

Iste ti toto postaci na jednu(moznu)  metodu riesenia problemu (vdaka matematickej indukcie).

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#7 30. 10. 2012 20:01

Child
Zelenáč
Reputace:   

Já jsem asi úplně blbej nebo co, protože to furt nechápu :D To co napsal Brano se mi zdá jednoduchý, ale furt nevim jaké mřížové bbody a co je strana 1 :(

#8 30. 10. 2012 20:21 — Editoval Brano (30. 10. 2012 20:27)

Brano

↑ Child:
"Mriežka" (alebo mreža) je to čo máš nakreslené na tvojom obrázku (čiernou) - teda rovnobežné priamky a na ne kolmé ďalšie rovnobežné priamky, pričom vzdialenosť susedných rovnobežiek je fixná, napr. 1cm (alebo čokoľvek iné, ale rovnaké pre všetky priamky).

"Mrežový bod" je priesečník dvoch kolmých priamok. Všetky štvorce čo sa tam dajú vidieť majú teda vrcholy v mrežových bodoch.

Štvorec so stranou 1 = štvorec so stranou dĺžky 1 = štvorec so stranou takej dĺžky ako je vzdialenosť susedných rovnobežiek v mreži.

#9 31. 10. 2012 15:29

Child
Zelenáč
Reputace:   

Už jsem na to asi přišel. Ten čtverec je 6x6 takže když to od 1 do 6 všechna čísla dám nadruhou a pak to sečtu, tak mi vyjde 91 je to tak?
A pak ještě to jde, že si u každý tý mřížky jak si psal, jak vní sou čtyři čtverečky udělam tečku a pak stěmi body to jde snadno spočítat, ale jen u menších čtverců u větších je to tímhle způsobem náročnější.

#10 31. 10. 2012 17:57

Brano

Aby som to spisal systematicky.

Cely stvorec je 6x6. To znamena, ze je tam dohromady 7x7 mrezovych bodov.
Aby sme zratali vsetky svorce so stranou 1, staci zratat ich lave horne rohy a tie mozu byt iba na prvych 6 priamkach zhora a zlava (a mozu to byt iba mrezove body) a je ich 6x6 - su usporiadane do svorca.

Potom mozme spocitat stvorce so stranou 2 a znova pocitajme iba lave horne rohy. Tie mozu byt na prvych 5 priamkach (zhora, zlava) a je ich teda 5x5.

Stvorcov so stranou 3 ... 4x4, atd.

Vysledok je, ze vsetkych stvorcov bude $1^2+2^2+3^2+4^2+5^2+6^2=91$.

Len tak pre zaujimavost, plati takyto vzorec $1^2+2^2+...+k^2=k(k+1)(2k+1)/6$, mozes si ho dokazat indukciou.

#11 31. 10. 2012 22:33

Child
Zelenáč
Reputace:   

Tet mi to přijde úplně jednoduché, fakt moc díky :) a nevíš jak to ještě udělat na obdelník? Kdyby byl obdelník třeba 4x5. S tím obdelníkem mi to přijde těžší.

#12 31. 10. 2012 22:53

Brano

Upresni zadanie. V obdlzniku hladame stvorce, alebo lubovolne obdlzniky, alebo nieco ine?

#13 01. 11. 2012 20:33

Child
Zelenáč
Reputace:   

Obdekník s uvtintř pravidelnými obdelníčky a=5  b =4

#14 01. 11. 2012 22:38

Brano

No to si velmi neupresnil :), v podstate si len zopakoval to co si povedal predtym.
Mam si to predstavit tak, ze ta mriezka je taka, ze najmensi utvar su obdlzniky? Alebo su to stvorceky a je ich 5x4?
A stale si nepovedal ake utvary ideme hladat/pocitat - stvorce/vsetky obdlzniky/obdlzniky s pomerom stran 4 ku 5/...

#15 02. 11. 2012 15:16

Child
Zelenáč
Reputace:   

Ok, tak dejme tomu třeba takovýhle obdelník. A chtěl bych vypočítat kolik je v něm dohromady obdelníků.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/65787_cdr-tab-a1.gif

#16 03. 11. 2012 15:57

Brano

OK, cize postup je taky isty ako spocitat vsetky obdlzniky v stvorcovej mriezke.

Mozme to skusit takto. Nech je tam $ab$ malych obdlznickov. Pocet vsetkych mrezovych bodov je potom $(a+1)(b+1)$. Vyberieme jeden a potom vyberieme druhy tak, aby nelezal na tej istej priamke (zvislej ani vodorovnej) t.j. $ab$ moznosti. Dohromady teda $(a+1)(b+1)ab$ moznosti, len si teraz treba uvedomit, ze kazdy obdlznik si vybral 4-krat, cize pocet obdlznikov je $\frac{(a+1)(b+1)ab}{4}={a+1\choose 2}{b+1\choose 2}$ - k tomuto zapisu by sa dalo dospiet aj inak (trosku jednoduchsou uvahou) ak by si poznal kombinacie a kombinacne cisla. Inak toto je podla mna jednoduchsie ako hladanie stvorcov.

#17 09. 11. 2012 17:22

Child
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc Brano snad to nějak vyřešim :)

Zápatí