Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2012 22:11

jdb
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet směrnice asymptoty funkce

Prosím o vysvětlení této úvahy:

Jestliže platí
$\lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx - q\) = 0$ (1)
pak platí také:
$\lim_{x \to +\infty} \frac {f(x) - kx - q}{x} = 0$ (2)

(pak následuje další postup, který už chápu.)

Ta implikace platí přece jen jedním směrem, ne? Když vypočtu 'k' z rovnice (2), jakto, že bude platit i pro rovnici (1)?

Co když nastane situace, že limita (1) je nějaká nenulová konstanta pro každé x, takže f(x) a přímka kx + q by byly zřejmě rovnoběžky. Pak ale vyjde, že limita (2), kde podělím ten konstantní výraz 'x', které běží do nekonečna, je rovna nule, což ale neodpovídá výsledku ve výrazu (1).

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) jdb)

#2 09. 11. 2012 22:23

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Výpočet směrnice asymptoty funkce

No však to tvrzení mluví pouze o implikaci zleva doprava. Výraz „Jestliže platí A, pak platí B.“ znamená „A=>B“

#3 09. 11. 2012 22:34

jdb
Zelenáč
Reputace:   

o.neill:

No jasně, ale já se ptám na to, proč se tam zároveň tvrdí B=>A ?

#4 11. 11. 2012 00:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jdb:

Zdravím,

pokud ještě aktuální, napiš (umístí náhled), prosím, na celý text, který diskutuješ. Není jasné, kde je "tam" ("proč se tam zároveň tvrdí B=>A" ?) Děkuji.

#5 11. 11. 2012 23:40

jdb
Zelenáč
Reputace:   

"Tam" jsem myslel ty dvě rovnice v mém prvním příspěvku, a šlo mi o to, že když vypočítám něco podle vztahu (2), tak to nemusí platit pro vztah (1), ačkoliv z (1) => (2) to platí.

A právě ten způsob výpočtu směrnice asymptoty se tak (podle mě) chová - vypočítám směrnici podle vztahu (2), a má to platit i pro vztah (1), ačkoliv tyto vztahy nejsou ekvivalentní.

Budu vděčný za objasnění.

#6 12. 11. 2012 10:14

jelena
Jelena

↑ jdb:

děkuji, zřejmě máš na mysli důkaz spojený s definic asymptot - něco takového?

Dokonce váhám, zda platí tvá rovnice (2). Tak snad někdo z odborných kolegů doplní. Děkuji.

#7 12. 11. 2012 10:17

jelena
Jelena

Neváhám :-) Vážený kolega vysvětloval.

#8 12. 11. 2012 13:32

jdb
Zelenáč
Reputace:   

Ano, myslel jsem přesně ten důkaz, který je v prvním i druhém odkazu. Z toho druhého jsem myslím dokonce zkopíroval ty rovnice sem do svého prvního příspěvku. Ale mně nejde o ten důkaz, ale o aplikaci, která je podle mě v nesouladu s tím, co se tvrdí.

Takže ještě jednou:
Dokázali jsme "A=>B" - OK, chápu.
Vypočítáme něco ze vztahu "B" a z toho vyvozujeme, že to platí i pro "A" - tohle nechápu.

Když něco vypočítám ze vztahu "B", tak to přece nemusí platit vždycky i v "A".

#9 12. 11. 2012 23:28

jelena
Jelena

↑ jdb:

Poprosila jsem autora příspěvku, aby se na Tvé téma ještě podíval, až bude mít čas.

Já rozumím tak:

kolega Rumburak napsal(a):

Při hledání asymptoty v $+\infty$ ke grafu funkce $f$ vlastně hledáme čísla $k, q$ tak, aby

(1)                         $\lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx - q\) = 0$ .

Platí-li (1)...

tedy v dalším postupu najdeme čísla k, pro která (1) platí. Tobě se zdá, že se to točí do kruhu. Mně se to jeví srovnatelné s řešením rovnic. Při řešení rovnic hledáme kořen, pro který je rovnice platná. tedy předpokládáme, že platí výchozí rovnice + prováděné ekvivalentní (nebo z vymezení podmínek i neekvivalentní) úpravy. Na závěr mám kořen, pro který je rovnice platná.

Věřím, že se dočkáš více odborného vysvětlení od kolegy Rumburaka, možná i dalších kolegů. Kolegům děkuji.

#10 13. 11. 2012 09:38 — Editoval Rumburak (13. 11. 2012 09:52)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jdb:

Vztahem

(1)                  $\lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx - q\) = 0$

je vyjádřeno, že křivky o rovnicích  $y = f(x)$ ,   $y = kx + q$   se pro $x  \to +\infty$  neomezeně přibližují, což je v souladu
s představou, že druhá křívka (přesněji: přímka) je asymptotou křivky první. Jinými slovy: obsah tvrzení, že

(A)   přímka o rovnici $y = kx + q$  je pro  $x  \to +\infty$ asymptotou křívky o rovnici  $y = f(x)$

je teprve vztahem (1) korektně definován.

Uvážííme-li, že triviálně také   $\lim_{x \to +\infty}\frac{1}{x}= 0$,  získáváme z (1)

(2)   $\lim_{x \to +\infty} \frac {f(x) - kx - q}{x} = \lim_{x \to +\infty}\frac{1}{x}  \cdot \lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx - q\)  = 0 \cdot 0 =  0$

atd.

V obecném případě implikace $(1) \Rightarrow (2)$ skutečně platí pouze tímto směrem, platnost tvrzení (1) je však dána předpokladem (A).
Kdyby tento  předpoklad nebyl splněn pro žádnou dvojici  $k, q$, znamenalo by to, že křívka  $y = f(x)$  pro $x  \to +\infty$ 
asymptotu nemá a další kroky výpočtu by postrádaly smysl.
Takže směrnici $k$ asymptoty sice počítáme ze vztahu (2), ale pouze za předpokladu, že platí (1) (a pak můžeme vypočítat i $q$) .

Je tam ještě nějaká nejasnost ?  Myslím, že i z předchozího příspěvku kolegyně Jeleny (posílám pozdrav) bylo možné situaci lépe pochopit.

#11 13. 11. 2012 10:50

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

děkuji velice a také pozdrav :-)

#12 13. 11. 2012 22:42

jdb
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

Myslím, že už rozumím. Kdybych měl teď ve světle Vašeho příspěvku vyjádřit, co mi nebylo jasné, tak je to právě tahle věc v tom vztahu (2):

$0.0 = 0$, ale tenhle výraz je splněn vždy, protože ta první limita 1/x je nula vždycky, takže $0.x = 0$, kde ta druhá limita=x může být klidně nenulová. Až z toho, že explicitně víme, že nenulová není, tak to dává smysl.

Snad to tak chápu dobře. Připadá mi to celkem zvláštní, nevím k čemu bych to přirovnal - jako by se tu uměle vyrobila určitá redundance, která pomůže k výpočtu. Není to nějak tak?

Velmi děkuji za obšírné vysvětlení.

#13 14. 11. 2012 09:35 — Editoval Rumburak (14. 11. 2012 10:18)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jdb:
Ještě doplním důležitou věc, která mne napadla až později.  Máme-li již zjištěnu směrnici $k$ naší potenciální asymptoty,
pak člen $q$ počítáme ze vzorce

(3)                                  $q = \lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx\)$ ,

který je ekvivalentní se vztahem (1) .  V případě, že by vzah (1) neplatil, pak by neexistovala  ani vlastní limita v (3). 
Pokud tedy při výpočtu směrnice $k$ je nám dovoleno na předpoklad (1) zapomenout, pak při výpočtu $q$ se k němu vracíme.

PŘÍKLAD:  $f(x) := x + \ln x$ . Potom

$k =  \lim_{x \to +\infty} \frac{f(x)}{x} = 1$
ale
                         $q = \lim_{x \to +\infty} \(f(x) - kx\) = \lim_{x \to +\infty} \ln x = +\infty$ ,

což znamená, že hledaná asymptota neexiatuje.

Zápatí