Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
chtěl bych požádat o radu ohledně testovování hypotéz, předmět Pravděpodobnost a statistika.
Zadání zní:
Test hypotézy:
Ty hlasy v anketě pro hodnocení studia, které volají po omezení nároků, obsahují více pravopisných chyb než ostatní.
Jako vstupní data mám písemné názory lidí na studium, těch mám myslím dost. Můžu si je projít a roztřídit podle toho, jestli volají po omezení nároků a podle toho, jestli jsou pravopisně správně. Pak bych mohl napsat, že x % chce nároky snížit a dělá chyby, y % chce nároky snížit, ale chyby nedělá atp., ale si říkám, co dál. Přijde mi to takové příliš primitivní. V přednáškách je spousta vzorců a teorie, ale nevím, jak moje zadání nasadit na teorii.
Na druhou stranu nejedná se o žádnou vědeckou práci na 100 stran, stačí pár stránek..
Nějaké nápady k tématu, prosím?
Myslím, že na tohle by byla dobrá kontingenční tabulka 2x2, poměrně dobře je to popsáno na wiki:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kontingen%C4%8Dn%C3%AD_tabulka#U.C5.BEit.C3.AD_kontingen.C4.8Dn.C3.AD_tabulky
Hypotéza nezávislosti by pak měla být: Chybovost nemá vliv na požadavek ohledně nároků
Hypotéza homogenity: Rozložení chybovosti a nechybovosti je stejné u požadavku na omezení nároků i u požadavku na neomezení (nebo zvýšení, podle odpovědí) nároků
Kategorie by mohli být: Bez chyb x s chybami a omezená nároků x neomezení (zvýšení nároků)
↑ darkmagic:
Typ testu závisí, ako meriaš to hodnotenie štúdia a pravopis. Ak obe premenne mas len dvojhodnotove - dobre/zle, tak potom chi-kvadrat, ako bolo spomenute vyssie. Ak merias niektoru škálovo, tak t-test,pripadne ANOVA.... Proste to zalezi od toho ake hodnoty moze nadobudat vlastnost hlas po obmedzeni studia, ci to je jedna otazka s kolkymi moznostami a tak.
Dopln informacie, mozno budem vediet poradit.
↑ vengi:
Ahoj, díky za reakci. T-test a ani ANOVA jsem u nás na přednáškách neviděl, takže bych se do toho ani nepouštěl. Chi-kvadrát jsme tu ale měli.
Dneska jsem si prošel vstupní data a omezím se na to, že hlas se buď :
- k otázce změně nároků nevyjadřuje,
- vyjadřuje a chce je snížit (rozliším s chybou a bez chyby),
- chce je zvýšit (s chybou a bez chyby).
Vzal bych tedy hlasy jen jako dvouhodnotove.
Ono vstupní data nejsou na data ohledně změny nároků příliš bohatá. Prošel jsem necelých 600 slovních komentářů a z toho 30 obsahuje pro mě zajímavou informaci.
↑ Jiřík:
Po delší době jsem se k tomu dostal a něco jsem se pokusil vypracovat.
Dám to nejprve sem, než to odevzdám. Přijmám všechny připomínky, i ty hodně negativní.
Odkaz na stažení
Děkuji