Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Fredy.00: teď jsem si to zavařil asi já, použít ↑↑ Honzc: nemůžu
tak dobře zkusíme to takhle, při opisování těch bodů jsem nedodržel konvenci označování vrcholů elipsy, správně mě na to upozorňuješ, že chceš dodržet konvenci, tak pozměním zadání tak, aby jí vyhovovalo (já vím, asi toho už bylo hodně, ale jak vidíš, zatím to nekončí, i když je jasné proč :))
elipsa zadaná vrcholy ![kopírovat do textarea $A[-5,0],B[5,0],C[0,3],D[0,-3]$](/mathtex/df/dfe70926450f051d743a18a37f0ce241.gif)
chceme určit délky hlavní poloosy, vedlejší poloosy, excentricitu, určit souřadnice ohnisek
buďto ihned vidíme, že tato elipsa má střed S[0,0]
nebo počítáme délku poloosy jako polovinu délky osy
hlavní osa - zelená, vzdálenost hlavních vrcholů, vzorcem vzdálenost, pak polovina je hl. poloosa a
vedlejší osa - fialová, vzdálenost vedlejších vrcholů, opět vzorcem, polovina je vedlejší poloosa b (takže když prohodíš písmena, co se stane? nic)
pak dopočítat e podle vzorce, který jsi psal
souřadnice ohnisek pak budeš schopen napsat?
F[0,-e] a F'[0,e]
↑ Fredy.00: musí být v tom smyslu, v jakém kreslíš osy (jinak si klidně můžeš dělat kupu věcí podle sebe) a to sice, že osa x "jde" od mínuse nekonečna do nekonečna zleva (na náčrtu je z toho stejně ukončená čára) a jak stoupáš na ose ypsilon, tak hodnoty se zvětšují
nekradu odpověď Arabele, ale chci se už někam pohnout
↑ Fredy.00:
http://imageshack.us/photo/my-images/10/yosa2.jpg/
Tak, mám to dobře?
↑ Fredy.00: zkus se ještě jednou podívat na ten trojúhelník a určit z něj pythagorovu větu pro e, jinak to jde
jedu někam pryč na nějaký čas
↑ Fredy.00:
jen ve vzorci pro e (máš +, má být (-) napravo). Tak: 
↑ Fredy.00:
není za co. Děkuji kolegům. Potom vidíš, že je lepší přijít hned na úvod s vlastním nákresem (určitě kolega Honzc neměl v plánu zavařovat :-)
Označím za vyřešené.
↑ jelena:
http://imageshack.us/photo/my-images/23/yosah.jpg/
Jen mi prosímtě pokontroluj, zda to mám dobře. :)
↑ Fredy.00: když počítáš excentricitu, tak tam máš
ale pak když jsi počítal souřadnice ohnisek, dosazoval jsi
místo 
↑ Fredy.00: v tom případě bys musel znát i střed, nebo souřadnice ohnisek (z toho taky získáš střed)
a pak bys podobně jako jsi vyjadřoval souřadnice ohnisek v tomto případě vyjádřil souřadnice vrcholů
↑ Fredy.00: EDIT: už jednou jsem tě žádal o to, abys mi nepsal PM o tom, abych se podíval do tvého tématu, dokonce jsem ti sem odpověděl, ještě než jsem se podíval do PM
↑ Fredy.00: vrcholy elipsy, to je jedno
kdybys neznal nic, tak si můžeš určit nekonečně mnoho elips, ale v praxi bych řekl, že to je nesmysl
↑ Fredy.00: kombinace jsou různé, tys měl příklad dané vrcholy elipsy, určete ostatní
můžeš to mít naopak, máš a b a střed (nebo třeba ohniska) a urči vrcholy
když máš jen délku hlavní a vedlejší poloosy, tak taková elipsa může mít střed, kde chce