Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám vypočítat objem a povrch čočky, která vznikne průnikem dvou koulí o poloměrech 8 cm a 4 cm. Vzdálenost středů koulí je 10 cm.
(Vím, že tato úloha je tu už 2x řešená, ale bohužel mi řešení nepomohla s tím, co potřebuji.)
Můj postup:
V místě, kde se koule protínají, jsem narýsoval osu, která mi vytvořila dvě půl-čočky odlišné velikosti. Spočítal jsem velikosti stran, které potřebuji do vzorce. Protože jsem rýsoval, vypočtené hodnoty jsem si i pravítkem ověřil. Poté jsem spočítal povrch obou vrchlíků a sečetl jsem je; vyšlo mi 67,9 cm^2 (správně to má být 65,3 cm^2).
To by snad nebyl takový problém, ale při počítání objemu jsem musel někde udělat něco špatně, protože mi vyšlo asi 34 cm^3, kdežto správně je 61,2 cm^3.
Pro povrch jsem použil vzoreček
a pro objem
.
Může mi někdo poradit, kde jsem udělal chybu, případně ukázat správný postup?
Díky moc.
Ahoj ↑ Fairy:,
mne vyšiel objem čočky podobne ako Tebe, a síce približne 30,6cm^3. Počítala som s maximálnou presnosťou mojej kalkulačky. Medzivýpočty: výška jedného z guľových odsekov je 1,4cm, výška druhého 0,6cm a polomer základne odsekov približne 3,04cm.
↑ Fairy:
vieš, je zvláštne, že mi vyšiel polovičný výsledok ako im... hmm... ale zase je to približne toľko, ako vyšlo Tebe, tak si myslím, že to máme správne... počítala som úplne nezávisle na Tebe, a medzivýsledky je možné odmerať na narysovanom obrázku... a potom ide už len o dosadenie do vzorca...
Stránky: 1