Pekne cvicenie, ktore moze byt uzitocne aj v inych komplikovanejsych cviceniach.
Su dane
1) dve kruznice : 
take ze sa pretinaju v dvoch bodoch :
a
2) jedna usecka, prechadzajuca bodom
, ktora pretina dane kruznice v bodoch
, oznacme je ![kopírovat do textarea $[MN]$](/mathtex/4d/4d9f730eb240fee24367238707d62bca.gif)
Otazka, pre ktore body
ma usecka
maximalnu dlzku?
Mne sa zda, ze na strednu skolu je to formulovane prilis vseobecne (ale to je iba moj nazor). Mozno nie je na prvy pohlad jasne ako parametrizovat vzajomnu polohu dvoch pretinajucich sa kruznic. Ja by som ich parametrizoval uhlom ktory zvieraju
. Ak sa nemylim, tak pre lubovolne
moze nadobudat lubovolnu hodnotu z intervalu
-
je vnutorny dotyk a
je vonkajsi dotyk.
Potom je zrejme fajn si vypocitat dlzku secnice kruznice v zavislosti od uhla ktory zviera s dotycnicou ku kruznici prechadzajucou cez jeden z jej koncov.
↑ Brano: Úloha není těžká, chce to využít elementární planimetrii (tj. počítejte algebraicky co nejmíň, pokud možno vůbec). Nebudu to sem psát (i když řešení znám), nechám to tu ostatním nadšencům-geometrům. Takže ostatní - s do toho!
↑ Anonymystik:,
Pozdravujem, uplne suhlasim z tebou ... geometricke riesenie sa mi zda pristupne pre stredoskolaka vdaka zakladnym vlasnostiam kruznice.
A tiez by som rad pockal, ci mimo teba ho tu niekto najde.
Poznamka:
Ahoj ↑ BakyX:,
Vyborne, to je HINT, co som chcel dat...
Teraz to iste kazdy dokonci touto cestou.
A iste pre matematicku kulturu, Brano bude taky mily, ze tu da aj jeho dokaz.
↑ vanok:
Pri akých zložitejších úlohach sa toto dá použiť ? Poznám to už dlhšie, ale zatiaľ som sa so žiadnou takou nestretol.
OT: Skúste niekto prosím aj http://www.forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=51923
Je to pekná úloha a už je tam aj veľmi podstatný hint.
Zda sa mi ze uz mam prilis pokriveny sposob rozmyslania. Z predchdzajucich prispevkov usudzujem, ze moje riesenie nie je to prave orechove tak ho tu pokojne napisem.
Ahoj ↑ Brano:,
Metoda, co som navrhol, da skoro okamzite, ze hladane Max, je dvojnasobok vzdialenosti stredov danych (sa presekajucych) kruznic.
Tak ci tak je pekne, ze jeden problem sa da riesit viacerimy sposobmy.
Poznamka, ak treba mozem dat uplny dokaz, ktory sme tu tak podrobne popisali.
Staci tu napisat.