Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dostala se mi do rukou hra, kde máme 3 červené a 3 zelené žabky a úkolem je, pomocí povolených tahů vyměnit jejich pozice. Nechce se mi zdlouhavě vysvětlovat pravidla, takže sem dávám odkaz na online verzi:
http://www.mensa.sk/zaby
Což o to, příliš těžké to není. Ale to bych nebyl já, kdybych se v tom nezačal rýpat a hledat v tom nějaký systém. Takže, uvažme, že žabek nemáme 3 od každé barvy, ale obecně n. Lze hra pro každé n dohrát? Pokud ano, tvrzení dokažte a určete nejmenší počet tahů potřebných k dohrání. Pokud ne, najděte nejmenší n, pro nějž hra nejde dohrát.
Také zdravím,
předpokládám, že žabek bude
, kamenů bude
, na každé straně bude
stejných žabek. Pak nejmenší počet n, který jde přemístit, bude 2, každá na jedné straně.
Nejmenší počet tahů pro n, kromě n=2 je
Nejsem si ale tím počtem tahů pro každé n moc jistý, kdyžtak mne opravte ;)
↑ TomF: Zdravím. Úloha byla myšlená jinak - na každé straně je
žabek a máme
kamenů. A jinak tvůj tip (pokud ho vhodně přepočítám)
není správně. Zkus si hru dohrát pro n=3 (6 žabek) a zjistíš, že tvůj tip neodpovídá. Kromě toho je potřeba dokázat, že řešení pro každé
existuje. Co když pro větší počet žabek hra nemá řešení?
Dám sem několik hintů pro zájemce:
↑ Anonymystik:
Nejmenší počet skoků je asi jasný.
A že to jde pro libovolné n tím pádem také.
↑ Honzc: Ahoj. Počet tahů, který jsi napsal, je sice správně, bohužel jsi nepodal důkaz, že platí pro každé n. Své tvrzení tedy můžeš zatím považovat pouze za hypotézu, kteoru je potřeba dokázat. Nicméně je to první správný krok k vyřešení úlohy!
Zdravím.
Úloha je zde už dlouho bez nějaké větší odezvy. Je možné, že někteří lidé s úlohou statečně bojovali, ale nepodařilo se jim ji rozlousknout. Protože teď reeviduju svoje staré úlohy a sepisuji k nim pro zájemce řešení, přišla na řadu i tato úloha. Řešení dávám do hidu, kdyby si ji někdo ještě chtěl dodatečně zkusit vyřešit.