Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý de, mohl by mi někdo,prosím, trochu řící, zda u tohoto příkladu postupuji správně?
Mám rozhodnout, zda množina všech nekonečných posloupností
reálných čísel, pro které platí :
tvoří vektorový prostor.
Do prvního axióomy bych doplnil toto:
.Stačí to takto a pak mohu počítat podle předpisu pro
nebo bych měl postupovat jinak.
Budu vděčný za každou radu či návrh.
↑ kreonis20:
Dobrý den.
Obvykle se sčítání posloupností definuje po složkách a násobení rovněž, například,
,
.
Návrh: Je třeba v první řadě dokázat uzavřenost těchto dvou operací na Tvoje typy posloupností.
Není třeba ověřovat komutativitu sčítání, ani asociativitu, protože to znamená pouze v každé složce ověřit asociativitu, či komutativitu na tělese
. Je to tím, že rovnost posloupností se definuje opět po složkách.
Návrh 2: Nepočítal jsi náhodou předtím příklad podobný -- totiž, že množina všech nekonečných posloupností reálných čísel je vektorovým prostorem? Pak by tento příklad byl příklad na podprostor...
Kromě toho, není mi jasné, co myslíš zápisem
↑ Andrejka3:
Takže asociativitu,ani komutativitu tedy ověřovat nemusím?Ovšem ,kdybych chtěl, tak bych to musel vzít tedy na ty složky?
↑ kreonis20:
Nemusíš ji ověřovat = je to triviální (odůvodnila jsem). Tak když napíšu matematicky, to co jsem psala slovy v předchozím příspěvku,
Označme
množinu všech posloupností, které splňují zadání.
Pak pro
platí
protože tak je definovaná rovnost.
Toto ale platí, protože sčítání v
je asociativní.
Ovšem měl jsi ověřit, že
a
.
↑ Andrejka3:
Super, děkuju.Už je mi to jasné.Akorát, že mám dokazovat, že toto je vektorový prostor a ne podprostor, takže bych dokázal i další axiomy.
↑ kreonis20:
Já zase nerozumím Tvým reakcím.
Vždycky v nich něco chybí. V předchozí zprávě rozumím jen poděkování a tomu, že Ti to je jasné.
↑ Andrejka3:
Jo, jako, že jsem Ti poděkoval a jen, že jak jsi si napsala, že je tento příklad na podprostor, tak ono v zadání bylo určit, zda jde o vektorový prostor.
↑ kreonis20:
Každý vektorový podprostor vektorového prostoru je i vektorovým prostorem.
V zadání máš určit, zda
je vektorový prostor. To můžeš buď tak, že ověříš všechny axiomy, nebo tak, že ověříš, že je podprostorem nějakého vektorového prostoru.
Jestli Ti to je jasné, tak je to v pořádku a přeji příjemný den.
Stránky: 1