Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi někdo prosím poradit s řešením příkladu: Kolik přirozených čísel menších než 5000 lze vytvořit z číslic 0, 3, 4, 5, jestliže se žádná číslice v zápise neopakuje? Počítal jsem to jako 3*V(4;3), ale to mi vyšlo 72 ale správné řešení je prý 42.
Ahoj ↑ stepan94:,
áno, výsledok 42 je správny.
Ja som na to išla tzv. "okienkovou" metódou.
Prirodzené čísla menšie ako 5000 môžu byť 1-ciferné, 2-ciferné, 3-ciferné a 4-ciferné.
1-ciferné sú 3 (0 nie je prirodzené číslo).
Koľko je 2-ciferných? Vezmem si na pomoc okienka. v prvom okienku zlava môže byť umiestnená akákoľvek číslica okrem nuly, čo sú tri možnosti (3 alebo 4 alebo 5). V druhom okienku by zostali už iba dve možnosti, keďže číslice sa v zapísanom čísle nemôžu opakovať, ale pribudla nám možnosť použiť nulu - takže aj v druhom okienku sú tri možnosti. Celkove 3x3=9 možností pre dvojciferné čísla.
Trojciferné - tu použijem obdobnú úvahu a dostanem 3x3x2=18 možností.
A čo štvorciferné? Tie sa už môžu začínať iba číslicami 3 alebo 4 (keby začínali na 5, boli by väčšie ako 5000),
takže počet možností je 2x3x2x1=12.
Celkový počet je 3+9+18+12=42.
↑ Arabela:Děkuji mockrát. Pak mám ještě zjistit, která z nich jsou dělitelná čtyřmi, pěti, šesti. Vím, že to spočívá na principu odčítání od celkového počtu, 42, takže když poslední dvojčíslí bude dělitelné čtyřmi, odečteme způsobem 42-2*3*2*2 a stejně u dělitelnosti šesti a pěti?
↑ stepan94:,
nemyslím, že by to šlo nejakým odčítaním. Skôr rozborom tých jednotlivých možností. Správne píšeš, že viacciferné číslo je deliteľné štyrmi, keď jeho posledné dvojčíslie je deliteľné štyrmi. Takže z daných číslic aké dvojčíslia deliteľné štyrmi by sme mohli vytvoriť? (iba dvojčíslie 40). Čo sa týka tých deliteľných piatimi, musia končiť na 5 alebo 0. A šiestimi? Musia byť párne a deliteľné 3 (ich ciferný súčet musí byť deliteľný tromi).