Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nepomohl by mi někdo s tímhle příkladem? Uploadnul jsem ho takže obrázek je tady, prosím pomozte mi jak to mám udělat nebo jestli mi to někdo vyřeší .. díky předem
http://img.pictureup.cz/13112012/e15ade … 22be05.png
↑ witek777: a jaké je zadání? určete tyto množiny?

↑ witek777:
První množina jsou reálná čísla taková, že AH x-2 je menší nebo rovno jak pět.
takže si stoupni na číselné ose na dvojku a hledej všechna čísla, která mají vzdálenost menší nebo rovnu jak pět.
Přesně pět vpravo je to číslo 7 a vlevo je to číslo -3 a ty chceš čísla ve vzdálenosti menší nebo rovno, takže je to uzavřený interval -3;7
Podobně druhá množina, tam si stoupneš do mínus dvojky a chceš čísla, jejichž vzdálenost je jen méně než pět. To už zkus sám.
Jinak nastuduj geometrický význam AH
↑ witek777: aha, tak dva příklady, ale jsou téměř stejné, jak píše ↑ marnes: tak z první charakteristické vlastnosti (kterou je množina daná) plyne, že to je taková vzdálenost, která je od 2 menší nebo rovna 5
Ahoj ↑ witek777:,
tieto úlohy sa riešia ľahko pomocou geometrického významu absolútnej hodnoty.
... vzdialenosť
od
na číselnej osi
... vzdialenosť
od
na číelnej osi
No a táto vzdialenosť má byť menšia nanajvýš rovná piatim...
Stačí si to nakresliť na číselnej osi. Bude to akýsi interval. Čo bude jeho stredom? A ako ďaleko od stredu budú ležať jeho krajné body? A aký bude ten interval - otvorený či uzavretý?
↑ witek777:
pri prvom príklade je výsledkom 
a pri druhom
.
Stredom druhého intervalu je číslo -2. Aby sme to zistili, je dobré napísať príslušný výraz v absolútnej hodnote v tvare rozdielu: