Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem fyzikům! Narazil jsem na příklad se kterým si absolutně nevím rady
.Našl by se někdo,kdo by mi to vypočítal?Díky moc!
Koleso o polomeru 0,25 m sa valí bez kĺzania s počiatočnou rýchlosťou 43 m/s a zastanena dráhe 225 m. Moment zotrvačnosti kolesa vzhľadom k osi vedenej jeho stredom je 0,155 kg/m2.Vypočítajte jeho (a) zrýchlenie a (b) uhlové zrýchlenie a (c) moment trecíchsíl k danej osi, ktorá na koleso pri brzdení pôsobí. (−4,44m/s2;−16,4 rad/s s2;−2,54 N·m)
Asi se po bere jako rovnomerne zpomaleny pohyb. Zname drahu a pocatecni rychlost, odsud urcim zrychleni.
Z polomeru a rychlosti urcim uhlovou rychlost a potom i uhlove zrychleni.
Pomoci uhloveho zrychleni a momentu sertvacnosti potom moment sil.
Hehe to je sice hezke,ze jsi mi pomohl,ale ja jsem bohuzel na fyziku maximalni jelen a vubec nevim jak bych to resil...Myslis,ze by jsi mi to mohl vysvetlit podrobneji i se vzorama,respektive vypocitat? Byl bych Ti moc vdecny:)
1. poduloha:
rovnomerne zpomaleny pohyb s pocatecni rychlosti 43 m/s, koncovou rychlosti 0 m/s a drahou 225 m. Musime spocitat zrychleni. Pujde to? Je to jenom najiti vzorce a dosazeni. Mozna staci ucebnice fyziky pro stredni skoly (nevim ktery rocnik, za me to byl prvni rocnik gymplu)
↑ Boogieman:Já bych to řešila takto: