Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2012 17:15

kamila93
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Variace

Dobrý den, potřebovala bych poradit s touto variací. Počítali jsme ho ve škole s učitelkou, ale podivným způsobem. Všechny jiné příklady se stejným zadáním jsem vypočítala, ale ne tímto způsobem, viz.

Zadání

Kolik 3 ciferných čísel lze sestavit

prvky (n) M={0,1,2,4,6}

Postup

V(3;5)=4/5 * 5!/2!=48

Nevím odkud vyjádřit zlomek (tučně označen).

Děkuji Všem kteří se pokusí poradit.

#2 17. 11. 2012 17:22

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

Re: Variace

↑ kamila93:

Jednu pätinu všetkých trojíc tvoria trojice, v ktorých je na začiatku číslica 0 a tieto trojice nevytvárajú trojciferné číslo...

#3 17. 11. 2012 17:31

kamila93
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

↑ ((:-)):

Danuš, děkuji. Koukám, že se mi nevytučnil zlomek, na který nevím řešení.

Je to zlomek : 4/5

#4 17. 11. 2012 17:41 — Editoval ((:-)) (17. 11. 2012 17:44)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ kamila93:

Keď tú jednu pätinu nepotrebných trojíc dáš zo všetkých riešení preč, dostaneš  4 pätiny všetkých riešení, teda

$V_1(3;5)=\frac45 \cdot \frac {5!}{2!}=48$, kde

riešení aj s nulou vpredu je $V(3;5) =\frac {5!}{2!}=60$

Skúsim ešte porozmýšľať, ako prísť k tým 4/5 nejako "mechanicky", v klasických postupoch sa ti nadbytočné trojice odratúvajú...

#5 18. 11. 2012 11:15

dobravila1
Zelenáč
Škola: PDF UK
Pozice: študent
Reputace:   

Dobrý deň,

potrebovala by som poradiť či v danej hre ,ktorú vlasní moja dcéra ide o kombinatoriku alebo variáciu.Výsledky, ktoré mi vychádzajú sú pre moje chápanie príliš vyskoé čísla  a nezdá sa mi,že sa uberám pri riešení správnym smerom. Skúšala som vzorce na variácie aj kombinatoriku ale zistila som ,že je potrebné vzorce asi skombinovať cichi a niečo ešte odčítať a tam už som sa úplne stratila,keďže moja matematika je v chabých základoch.

Mám hru,ktorá sa volá  art& fun

ide o skombinovanie oblečenia kedy je známy počet prvkov n=11   z týchto prvkov je potrebné zložiť 3 ojkové kombinácie ,čo by nebol ešte problém ,pričom 1 prvok je väčšií a  pri jeho použití je možná len dvojkombinácia  , a ak by to nestačilo prvky majú v každej kombinácii svoje poradie ,to znamená že šaty môžu byť kombinované so šatami,telá s telami ,hlavy s hlavami ,pričom ten väčší kusok je telo a hlava spolu.
takže mám 4 šaty, 3 telá ,3 hlavy a 1 telohlavu. Asi pomaly prichádzam na riešenie.moment...
Takže som si to rozdelila na kombinácie 1 šiat s telami a hlavami  a výsledok vynásobila  4 krát,pričom telohlava,kedže mám len 4 šaty má len 4 variácie ,tak som pričítala 4. Výsledok mi vyšiel 40 variácií. Bolo to skôr výpočet ako vzorec. dá sa tu nejaký vzorec použiť?  Ďakujem

#6 18. 11. 2012 13:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ dobravila1:

Zdravím,

je třeba si založit nové téma pro nový dotaz. ještě si v tom ujasní, že je třeba mít vždy hlavu a tělo a k tomu volíš jen jedny šaty (nebo zároveň tělo s hlavou si může navléct i 4 šaty najednou?). Nejlépe hru nafotit, nebo odkaz na web, kde je hra k vidění. Děkuji, pokračuj, prosím, v novém tématu.

Zápatí