Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s touto variací. Počítali jsme ho ve škole s učitelkou, ale podivným způsobem. Všechny jiné příklady se stejným zadáním jsem vypočítala, ale ne tímto způsobem, viz.
Zadání
Kolik 3 ciferných čísel lze sestavit
prvky (n) M={0,1,2,4,6}
Postup
V(3;5)=4/5 * 5!/2!=48
Nevím odkud vyjádřit zlomek (tučně označen).
Děkuji Všem kteří se pokusí poradit.
↑ kamila93:
Jednu pätinu všetkých trojíc tvoria trojice, v ktorých je na začiatku číslica 0 a tieto trojice nevytvárajú trojciferné číslo...
↑ kamila93:
Keď tú jednu pätinu nepotrebných trojíc dáš zo všetkých riešení preč, dostaneš 4 pätiny všetkých riešení, teda
, kde
riešení aj s nulou vpredu je 
Skúsim ešte porozmýšľať, ako prísť k tým 4/5 nejako "mechanicky", v klasických postupoch sa ti nadbytočné trojice odratúvajú...

Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť či v danej hre ,ktorú vlasní moja dcéra ide o kombinatoriku alebo variáciu.Výsledky, ktoré mi vychádzajú sú pre moje chápanie príliš vyskoé čísla a nezdá sa mi,že sa uberám pri riešení správnym smerom. Skúšala som vzorce na variácie aj kombinatoriku ale zistila som ,že je potrebné vzorce asi skombinovať cichi a niečo ešte odčítať a tam už som sa úplne stratila,keďže moja matematika je v chabých základoch.
Mám hru,ktorá sa volá art& fun
ide o skombinovanie oblečenia kedy je známy počet prvkov n=11 z týchto prvkov je potrebné zložiť 3 ojkové kombinácie ,čo by nebol ešte problém ,pričom 1 prvok je väčšií a pri jeho použití je možná len dvojkombinácia , a ak by to nestačilo prvky majú v každej kombinácii svoje poradie ,to znamená že šaty môžu byť kombinované so šatami,telá s telami ,hlavy s hlavami ,pričom ten väčší kusok je telo a hlava spolu.
takže mám 4 šaty, 3 telá ,3 hlavy a 1 telohlavu. Asi pomaly prichádzam na riešenie.moment...
Takže som si to rozdelila na kombinácie 1 šiat s telami a hlavami a výsledok vynásobila 4 krát,pričom telohlava,kedže mám len 4 šaty má len 4 variácie ,tak som pričítala 4. Výsledok mi vyšiel 40 variácií. Bolo to skôr výpočet ako vzorec. dá sa tu nejaký vzorec použiť? Ďakujem
↑ dobravila1:
Zdravím,
je třeba si založit nové téma pro nový dotaz. ještě si v tom ujasní, že je třeba mít vždy hlavu a tělo a k tomu volíš jen jedny šaty (nebo zároveň tělo s hlavou si může navléct i 4 šaty najednou?). Nejlépe hru nafotit, nebo odkaz na web, kde je hra k vidění. Děkuji, pokračuj, prosím, v novém tématu.