Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Teorii najdeš na http://cs.wikipedia.org/wiki/Booleova_algebra
Nejprve k druhému příkladu: celý výraz se dá do závorky a za ni se napíše ' (symbol pro komplement). Pak se s využitím De Morganových pravidel (vztahů, které se mají v prvním příkladě dokázat) výsledek upraví do co nejjednoduššího tvaru.
První příklad je potřeba řešit tak, že vyjdeme z axiomů, dosazujeme jeden do druhého až dojdeme ke kýženým vztahům. To se mi ale zatím nepovedlo.
↑ Kondr: asi jsem natvrdlej, ale podle me je tam tech pravidel, ze kterych se da vychazet strasne malo (jen dve). Pokud jsem to pochopil dobre, tak treba u prikladu 2 bych postupoval takto (ale mozna to to jsou jenom bludy):
((x+y'+z')*(x+y+z'))' = (x+y'+z')'+(x+y+z')' = (x+(y*z)')'+x+y+z')'
A ted se uz zaseknu uplne. Nemohl by jsi me nejak jeste trochu nasmerovat prosim?

↑ Ludek:Dvě pravidla nám stačí. Snažíme se je aplikovat tak, aby komplement nebyl nikdy za závorkou. Pokud máme v závorce tři členy, můžeme si první dva uzávorkovat zvlášť. Na druhém příkladu to můžu ukázat:
((x+y'+z')*(x+y+z'))' = (x+y'+z')'+(x+y+z')'=((x+y')+z')'+((x+y)+z')'=((x+y')'*z)+((x+y)'*z)=((x'*y)*z)+((x'*y')*z)
Občas je možné výraz zjednodušit, třeba to co nám vyšlo upravit pomocí asociativity a distributivity na
(x'*z*y)+(x'*z*y')=x'*z*(y+y')=x'*z*1=x'*z
Někdy je lepší nejdřív zjednodušit a pak hledat komplement.

↑ Mautinek:Myslíš příklad z prvního obrázku nebo 8. (1)? Ani u jednoho nevidím souvislost ...