Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

prosim vas mam vypocitat integral
cize najprv vydelit polynom polynomom co mi vyjde
a dalej by som mal vypocitat a b c d lenze nwm ako kedze tam mam ten zvysok z delenia ..diki za help
Jelena: přepis původního zápisu: 
Ahoj ↑ peter ňachaj:,
7x-21 zintegruješ ľahko, a ten zvyšok sa dá rozložiť na parciálne zlomky - počul si už o tej úprave?

mozem to sfotit a tak sem hodit fotku zeby sme sa chapali? :)

prilis vela mbtakze takto...
a musim z toho vypocitat
,
,
a nwm aby som dostal A B C D a tak dalej zintegroval
↑ peter ňachaj:
na ľavej strane by to malo byť bez toho integrálu, lebo ide zatiaľ iba o rozklad výrazu na parciálne zlomky
tá pravá strana je v poriadku
teraz treba výrazy na pravej strane dať na spoločného menovateľa, vhodne zoskupiť výrazy v čitateli (povynímať A, B, C, D ) a porovnať so zlomkom na ľavej strane...

No jasne to viem..ale neviem to dat na spolocneho...a dalej ..kedze nieje ryzdoracionalna delit polynomi..a tam je problem ze mi po deleni ostane zvysok a nwm co s tym
↑ peter ňachaj:
podľa mňa tu deliť polynómom netreba... ale tej úprave na spoločného menovateľa sa nevyhneme...

↑ Arabela: mozes mi prosim ta napsiat ako to bude? fakt to neviem..ako ten spolocny menovatel..pri troch zlomkoch viem ze sa to urpavuje ako do kriza ale tu neviem kedze su 4ry

dakujem velmi pekne :)
Nie je jednoduchsie hladat rozklad na parcialne zlomky tohoto? (Na vypocet toho povodneho integralu by to malo stacit.)
EDIT: Jednoduchsie by to bolo, ale ako upozornila jelena, je to ina uloha nez bolo povodne zadanie. (Mal som si to pozornejsie precitat.)
Zdravím v tématu,
úplně původní zadání kolegy je jinak (původní "nepovedený TeX") - přidala jsem opravu do 1. příspěvku.
Jmenovatel obsahuje
- to se už nedá rozložit. Také stupeň polynomu v jmenovateli je větší, než v čitateli, proto nejde dělit - tak? Děkuji.